Apele fac ravagii. STARE DE ALERTĂ, în şase comune din Vrancea VIDEO

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vrancea a aprobat, marţi după-amiază, instituirea stării de alertă pentru comunele Valea Sării, Năruja, Paltin, Spulber şi Nereju, de pe Valea Zăbalei, dar şi în comuna Poiana Cristei, din cauza debitelor mari ale apelor, relatează Mediafax.

RomaniaTV.net
29 mai 2012, 17:56
Apele fac ravagii. STARE DE ALERTĂ, în şase comune din Vrancea VIDEO

Comunele de pe Valea Zăbalei riscă să fie izolate de restul lumii ca urmare a debitelor care au depăşit cota de inundaţii, în timp ce la Poiana Cristei două sate – Taratu şi Mahriu – sunt izolate, după ce un drum comunal a fost distrus.

Hotărârea privind instituirea stării de alertă a fost luată în prezenţa ministrului Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, care a participat la şedinţa CJSU Vrancea.

Vă asigur că aveţi tot sprijinul Guvernului şi al ministerului, astfel încât vrâncenii să nu sufere. Ministerul este gata să asigure intervenţia operativă pentru înlăturarea situaţiei critice din Vrancea„, a declarat Rovana Plumb.

Practic, odată aprobată această hotărâre, se va putea solicita sprijinul operativ al Apelor Române, care să intervină, în regim de urgenţă, pentru regularizarea râului Zăbala.

Potrivit actualizării unei avertizări emise de INHGA, râurile Putna şi Râmnicu Sărat (Vrancea) şi afluenţii acestora se află, în intervalul marţi, ora 19.00 – miercuri, ora 10.00, sub cod portocaliu de inundaţii.

Marţi, un şofer de TIR a rămas blocat într-un râu din localitatea Găgeşti, judeţul Vrancea, după ce a fost surprins de viitură. Bărbatul a fost salvat cu un elicopter, marţi seară, în jurul orei 22.00.

Şoferul căra balast cu camionul, însă a fost surprins de apele râului Putna. El a rămas în mijlocul torenţilor, iar din cauză că intervenţia cu bărcile pneumatice a fost imposibilă s-a solicitat sprijinul unui elicopter pentru salvarea sa.

Şi în restul judeţului Vrancea situaţia este destul de gravă. Un drum judeţean care străbate cinci comune a fost rupt de râul Zăbala în mai multe locuri, iar mii de oameni sunt în stare de alertă şi se tem că vor rămâne izolaţi.

În comuna Rugineşti 1.000 de oameni sunt deja izolaţi după ce două poduri de acces au fost spulberate de ape.