Avocatul Poporului ameninţă că va cere revocarea membrilor CSM care au cerut sancţionarea sa

RomaniaTV.net
26 06. 2012, 15:15

„Am senzaţia că CSM ar trebui să mai citească, să vadă ce competenţe are şi ce competenţe are instituţia Avocatul Poporului. Vreau să vă spun că Avocatul Poporului e institutie constituţională, iar toate autorităţile publice, inclusiv CSM, trebuie să-i acorde sprijin pentru realizarea atribuţiilor pe care le are, nu să-i pună beţe în roate sau să arunce petarde de sancţionare sau avertizare, în condiţiile în care instituţia e autonomă. Avocatul Poporului nu are cum să fie sancţionat, pentru că nu e subordonat nimănui în ţară.

Aştept o săptămână scuze publice din partea CSM faţă de un om care apără drepturile cetăţeanului, în caz contrar o să solicit Senatului revocarea tuturor membrilor CSM pentru încălcarea Constiţutiei. De asemenea, voi anunţa Ombudsmanul european, cu care lucrăm, pentru ca el să ia măsuri de rigoare pe plan european, pentru că ce a făcut CSM se numeste o influenţă negativă, adica o injuncţiune pe care a suferit-o Avocatul Poporului, în condiţiile în care nu există aşa ceva, legea îl declară independent şi autonom. Probabil că Ombudsmanul european va informa Parlamentul European şi aşa mai departe”, a spus Iancu pentru Ziare.com.

El a explicat faptul că numirea unor judecători fără decret prezidenţial încalcă şi Constituţia, şi drepturile cetăţenilor.

„Judecătorii de la instanţe şi procurorii sunt numiţi numai prin decret prezidenţial. Ce a făcut CSM? O parte a judecătorilor i-a facut mutându-i din funcţiile de procuror, în care erau numiţi prin decret prezidenţial, fără să existe un asemenea decret prezidenţial.

Ce e şi mai grav e că judecătorii numiţi de preşedinte, prin decret prezidenţial, devin inamovibili, ceilalţi nu. Toţi aceşti judecători transferaţi sau mutaţi de CSM absolut neconstituţional în funcţiile de judecători din funcţiile de procurori nu au dobândit inamovibilitate, ca urmare, ei sunt la îndemâna oricui, pentru a fi mutaţi, transferaţi oriunde dacă greşesc. Asta e cel mai grav. E greu de crezut în independenţa justiţiei în această situaţie şi în independenţa asigurată de Consiliul Superior al Magistraturii”, a mai spus Iancu.

Întrebat ce efecte crede că ar avea revocarea tuturor membrilor CSM, Iancu a răspuns că nu e problema sa. „Efectiv nu mă interesează, ştiu un singur lucru – cetăţenii României sunt judecaţi de unii judecători care nu au competenţă, nu au fost numiti în mod constituţional, prin urmare se încalcă articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care vorbeşte de un proces echitabil, în care se găseşte şi faptul că orice cetăţean trebuie judecat de un judecător competent. Atât timp cât nu e numit conform Constituţiei, nu poate fi inamovibil”, a conchis acesta.

Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, a ameninţat, pe 14 iunie, cu sesizarea Curţii Constituţionale în cazul judecătoarei Ioana Bogdan. Avocaţii fostului premier spun că nu are decret de numire semnat de preşedintele României.

Iancu a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu modul în care au fost numiţi judecătorii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Avocatul Poporului susţine că aceste numiri pot avea loc numai prin decret al preşedintelui României, care le conferă judecătorilor inamovibilitate, conform noii Constituţii. Ioana Bogdan, cea care a făcut parte din primul complet de judecată în dosarul „Trofeul Calităţii”, este direct vizată, scrie adevarul.ro.