COD RUTIER 2018: Când se reţine permisul, procesul-verbal trebuie să menţioneze şi suspendarea dreptului de a conduce?

COD RUTIER 2018: E valabilă măsura reținerii permisului de conducere, dacă în procesul-verbal de contravenție nu se consemnează și chestiunea suspendării dreptului de a conduce, perioada de suspendare și temeiul legal? Este o întrebare la care Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) ar putea oferi un răspuns azi, printr-un recurs în interesul legii.

19 mart. 2018, 10:28
COD RUTIER 2018: Când se reţine permisul, procesul-verbal trebuie să menţioneze şi suspendarea dreptului de a conduce?

COD RUTIER 2018: ICCJ analizează azi o problemă de drept din Codul rutier referitoare la valabilitatea proceselor-verbale de contravenție prin care șoferii sunt lipsiți temporar de dreptul de a conduce și rămân fără permis, potrivit ordinii de zi a ședinței Curții (Dosarul nr. 2798/1/2017). Chestiunea a primit în practica judiciară mai multe rezolvări și ar trebui să primească o lămurire care să unifice aceste soluții distincte, de la ICCJ, printr-un recurs în interesul legii ce ar putea deveni obligatoriu pentru toate instanțele, dacă e admis.

Citeşte şi O tânără a picat examenul auto din cauza unor porumbei

Mai exact, Curtea are de analizat următoarele aspecte:

-dacă lipsa din procesul-verbal de contravenție a mențiunilor cu privire la suspendarea dreptului de a conduce, intervalul de timp de suspendare și temeiul juridic este sancționată cu nulitatea parţială a procesului-verbal și atrage nulitatea inclusiv a mențiunilor privind măsura reţinerii permisului de conducere (nulitate ce nu poate fi înlăturată) sau e suficient să fie consemnată măsura reținerii pentru ca procesul-verbal să fie valabil (inclusiv în ceea ce privește măsura suspendării, durata ei și temeiul în baza căruia e aplicată);
-judecătorii care au adresat întrebarea vor să știe dacă aici e vorba de o nulitate absolută ori relativă, dacă e vorba de o nulitate procedurală, ce poate sau nu să fie înlăturată, sau de o nulitate materială.

Continuarea pe avocatnet.ro.