Banii înapoi pe primele de carieră didactică. Deficienţe mari descoperite de Curtea de Conturi

Se cere o analiză a măsurii de susţinere privind acordarea primelor de carieră didactică şi a primelor de carieră profesională, dar şi recuperarea a peste 1,8 milioane de lei, acordaţi necuvenit.
Filip Stan
20 mai 2025, 11:37
Banii înapoi pe primele de carieră didactică. Deficienţe mari descoperite de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a verificat activitatea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene aferentă anului 2023 şi a descoperit mai multe deficienţe. Se cere o analiză a măsurii de susţinere privind acordarea primelor de carieră didactică şi a primelor de carieră profesională, dar şi recuperarea a peste 1,8 milioane de lei, acordaţi necuvenit. De asemenea, s-au descoperit şi alte probleme, fiind transmise măsuri de remediere.

”În contextul auditării situaţiilor financiare aferente anului 2023 la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Curtea de Conturi a formulat o opinie cu rezerve şi a transmis entităţii o serie de recomandări în scopul remedierii erorilor identificate la nivelul unor solduri şi tranzacţii şi al diminuării riscurilor. Astfel, Curtea a solicitat MIPE o analiză a măsurii de susţinere privind acordarea primelor de carieră didactică şi a primelor de carieră profesională, în vederea efectuării corecţiilor contabile, dar şi pentru recuperarea primelor în valoare de 1.814.000 lei, care au fost acordate în mod necuvenit”, anunţă marţi, Curtea de Conturi, într-un comunicat de presă.

Elevii ar putea da examen la mai multe materii la Evaluarea Națională. Anunțul de ultimă oră făcut de ministrul Educației

Potrivit documentului citat, auditorii au constatat că au fost majorate creanţele din fonduri europene nerambursabile cu suma de 316.506.400 lei, reprezentând 80% din totalul plăţilor efectuate în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare Didactic pentru primele de carieră şi primele profesionale, prin evidenţierea eronată ca sume de primit de la Comisia Europeană, în condiţiile în care nu există o decizie de finanţare din fonduri externe nerambursabile pentru aceste măsuri de sprijin.

”Auditul financiar a semnalat nevoia unui efort susţinut la nivelul ministerului pentru realizarea de analize asupra creanţelor înregistrate, precum şi necesitatea unor politici privind constituirea unor instrumente financiare (datorii contingente sau provizioane) pe seama unor cheltuieli anticipate şi previzibile, necesare pentru a acoperi sumele generate de obligaţiile ce derivă din litigiile în care MIPE este parte”, mai arată Curtea de Conturi.

Instituţia menţionează că ”au existat cazuri în care a fost necesară suplimentarea semnificativă a bugetului MIPE pentru plata unor despăgubiri, ca urmare a soluţionării unor litigii în defavoarea ministerului”.

”Curtea de Conturi a constatat că, deşi ministerul nu a efectuat analize în vederea stabilirii situaţiei reale a debitelor şi pentru a determina dacă au fost epuizate toate căile legale de recuperare, acesta a menţinut în evidenţa contabilă creanţe în valoare de 90.098.455 lei, aferente unor societăţi comerciale radiate. Aceste creanţe nu au fost analizate cu ocazia inventarierilor anuale, fapt care a avut repercusiuni în propagarea erorilor în fiecare exerciţiu financiar şi majorarea riscului de prescriere a dreptului la acţiune”, mai arată Curtea de Conturi.

Școală la domiciliu, în situații de excepție. Ministrul Daniel David a prezentat cine și cum va beneficia de această formă de educație alternativă

Instituţia precizează că a identificat unele vulnerabilităţi ale sistemului de control intern managerial, pe care le-a transmis conducerii ministerului în vederea remedierii.

”Un aspect pozitiv constatat de către Curtea de Conturi este acela că există o preocupare la nivelul conducerii pentru a procedura activităţile care implică tranzacţii din fonduri europene, însă este necesar un efort susţinut de monitorizare a implementării procedurilor conform cerinţelor, astfel încât entitatea să nu se expună unor riscuri semnificative”, a mai transmis Curtea de Conturi.

Când vor fi alimentate cardurile cu primele de carieră didactică și profesională. Profesorii riscă să piardă 1.500 de lei!

 

Cardurile cu primele de carieră didactică și profesională vor fi alimentate în anul 2025 dacă ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) obține bani de la Comisia Europeană în acest sens, spune ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. El a făcut această precizare joi, 27 februarie, într-o intervenție live pe Facebook și în condițiile în care Ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț” interzice Guvernului să își aloce partea de bani pentru aceste carduri pentru profesorii și angajații din școli.

Citește și: Bugetul alocat pentru cardurile educaționale în valoare de 500 lei a fost epuizat. Marcel Boloș: Estimăm ca plățile să fie finalizate până la sfârșitul lunii mai 2025

„«Când se vor alimenta cardurile pentru prima didactică pe anul 2023-2024?» Pe anul 2023-2024 cred că ar fi trebuit alimentate, în sensul că dacă sunt probleme, ar trebui să știm punctual. S-ar putea să fi scăpat sau unele școli să nu fi trimis informațiile sau unele instituții să nu fi trimis informațiile. Pentru viitor însă lucrurile sunt gândite în altă logică: cardurile vor fi alimentate doar în condițiile în care Ministerul Fondurilor Europene obține acești bani de la comisie (n. red. Comisia Europeană) pentru a susține aceste activități din fonduri europene”, a spus Daniel David, citat de Edupedu.ro.

Citește și: Cadourile de 1 Martie și 8 Martie, interzise în școli. Ministrul Educației, Daniel David: ”În condiţiile în care ai lege, ea trebuie aplicată”

Legislatia prevede că „Personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate într-un an școlar începând cu anul școlar 2023-2024 până în anul școlar 2026-2027 inclusiv, precum și personalul administrativ din învățământul universitar în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2023-2024 până în anul universitar 2026-2027 inclusiv beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional”.

DailyBusiness
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
Spynews
Soția lui Costel Corduneanu tună și fulgeră! Ce s-a întâmplat după moartea lui: ”S-ar putea să se trezească balaurul” | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca și-a făcut talentul la ziua Loredanei Groza! A luat microfonul în mână și a făcut senzație
Fanatik.ro
Zodiile care dau lovitura până pe 21 iunie. Patru nativi au noroc în viață și în plan financiar
Capital.ro
Taxă obligatorie în România. Șoferii care achită până la 5.315 lei. Decizia se aplică de la 1 iulie
Playtech.ro
Județul din România cu fenomene geologice unice în lume. Cei care ajung aici spun că peisajul nu pare de pe Pământ
DailyBusiness
Bacalaureat 2025: A început proba la Limba română pentru peste 100.000 de elevi
Adevarul
Primul lider din istorie care vorbește oficial despre ieșirea țării sale din NATO: „Neutralitatea ar putea fi mai bună”
wowbiz.ro
Irinel Columbeanu, de negăsit! Nimeni nu reușește să dea de fostul afacerist de zile întregi. Ce spune patronul azilului din Ghermănești despre întreaga situație?
Spynews
Cod galben de caniculă în 13 județe și în București. Harta zonelor în care temperaturile cresc până la 36 de grade Celsius
Spynews
Claudia Pătrășcanu nu se lasă! După ce a pierdut procesul cu Bianca Drăgușanu, cântăreața își încearcă încă o dată norocul în instanță
Evz.ro
Marele adevăr despre Elon Musk. Se droghează sau nu?
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Un nou cuplu controversat. Ea e psihologă de 26 de ani, iar el e un milionar de 64 de ani
kanald.ro
Cod galben de caniculă și disconfort termic în sudul României! Temperaturile maxime vor atinge 36 de grade Celsius
Cancan.ro
BREAKING | Delia Gaspar a murit într-un accident rutier cumplit, la doar 34 de ani 😢
Playsport.ro
Vârsta de pensionare în România trebuie schimbată pentru anumite categorii, consideră...
Capital.ro
Doliu în lumea muzicală. A murit un celebru artist. A lăsat în urmă o moștenire artistică de neînlocuit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cum arată acum Mariana Bitang, la 62 de ani! Apariție rarisimă a „Doamnei de Aur” a gimnasticii românești
stirilekanald.ro
Delia a fost omorâtă! Cei doi copii ai săi au fost martorii momentelor tragice! Imaginile groazei, din locul în care femeia și-a dat ultima suflare
Data la care vor fi reîncărcate cardurile sociale 2025: Suma de bani pe care urmează să o primească românii
MediaFlux
Putin e scos din minți! Lovitura decisivă dată de UE
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mugur Isărescu are probleme în afacerile familiei