BEC: Măsuri în cazul încercării de vot multiplu

Biroul Electoral Central a emis, miercuri, o hotărâre referitoare la măsurile care vor fi luate în cazul în care o persoană este depistată că încearcă să-și exercite votul la alegeri de mai multe ori.

18 mai 2016, 12:17
BEC: Măsuri în cazul încercării de vot multiplu

Potrivit unei hotărâri a BEC, în situația în care, după introducerea codului numeric personal al unui alegător în aplicația Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), acesta semnalează faptul că persoana care s-a prezentat la vot și-a mai exercitat dreptul la același scrutin, președintele biroului electoral al secției de votare va aduce la cunoștință alegătorului că sistemul a semnalat că și-a mai exercitat o dată dreptul de vot la aceste alegeri și că fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracțiunea de fraudă la vot prevăzută de art. 378 alin. 1 lit. b din Codul penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

În cazul în care alegătorul stăruie în solicitarea de a-și exercita dreptul de vot, președintele biroului electoral al secției respective va apela serviciul 112 și va solicita să i se facă legătura cu secția de votare cu numărul și din județul arătate în mesaj. El va solicita președintelui biroului electoral al secției de votare cu care i s-a făcut legătura să îi confirme dacă alegătorul a semnat în lista electorală permanentă, complementară sau suplimentară, după caz„, se arată în hotărârea BEC.

În situația în care președintele biroului electoral al secției de votare apelate infirmă existența unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză se va permite exercitarea dreptului de vot, dacă confirmă existența unei semnături în lista electorală i se va permite să voteze după ce va completa și semna împreună cu președintele biroului electoral al secției și operatorul de calculator din secție un proces verbal.