Boagiu: Datoriile CFR la energie pot fi plătite până la 31 decembrie fără penalităţi

Companiile feroviare de stat au datorii de 1,2 miliarde lei către furnizorii de electricitate, iar guvernul a alocat 400 milioane lei pentru plata facturilor restante, urmând ca datoria să fie stinsă în acest an şi în caz contrar să se adauge penalităţi de 900 miloane lei.

RomaniaTV.net
10 feb. 2012, 11:35
Boagiu: Datoriile CFR la energie pot fi plătite până la 31 decembrie fără penalităţi

„Negocierile cele mai dure au fost cu furnizorii de energie, unde avem datorii de 1,2 miliarde lei şi penalităţi de 900 milioane lei. Companiile au acceptat să primească datoria fără penalităţi, iar această negociere rămâne valabilă pe tot parcursul anului 2012”, a declarat vineri fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu, la conferinţa de bilanţ.

Ea a spus că la finele anului trecut guvernul a alocat 400 milioane lei pentru plata acestor datorii, urmând ca suma restantă să fie achitată integral în acest an.

Totodată, Boagiu a arătat că în timpul mandatului său a aplicat constructorilor care lucrează cu Compania de Drumuri penalităţi de 90 milioane de euro, iar celor care au contracte cu companiile feroviare 65 milioane de euro, însă nu a precizat dacă firmele de construcţii au achitat aceste sume.

Referitor la noua lege a exproprierilor, Boagiu a spus că folosind noua grilă de evaluare a terenurilor costurile cu exproprierile au scăzut de 20 de ori.

„Anul trecut, CNADNR a avut alocate 445 milioane lei, înainte de intrarea în vigoare a legii. Din această sumă, compania a folosit 24 milioane. Aici este diferenţa, dar mai e de lucrat, întrucât mai sunt şmecheraşi care găsesc câte o portiţă”, a spus fostul ministru al Transporturilor.

O altă realizare expusă de Boagiu a fost renegocierea contractului cu compania americană Bechtel pentru construcţia autostrăzii Braşov-Borş, prin care s-au făcut economii de şase miliarde de euro.

„La renegocierea cu Bechtel am văzut foarte mulţi care îşi dau cu părerea, mai ales foşti secretari de stat. Cine vorbeşte de Bechtel vă vorbeşte de cum ar fi trebuit să aruncăm pe geam şase miliarde de euro, pentru că unii băieţi au ştiut să facă contracte avantajoase pentru stat”, a spus Boagiu.

Ea a arătat că Bechtel va finaliza tronsoanele 2B şi 3C până la finele anului viitor.

Referitor la construcţia de autostrăzi, Boagiu a spus că 434 de kilometri se află în curs de execuţie, în timp ce alţi 137 de kilometri sunt în curs de licitare.

Pentru reabilitarea a 3.462 kilometri de drumuri naţionale, MTI are alocate 1,9 miliarde euro, prin credite BEI şi programe operaţionale.

Cu privire la modernizarea căii ferate, Boagiu a amintit finalizarea tronsonului Predeal-Constanţa, finanţat din fonduri de preaderare ISPA.

Ea a spus că în prezent CFR SA are 19 contracte semnate pentru modernizarea a 100 kilometri, 12 gări şi reabilitarea unor tuneluri şi poduri şi urmează ca în maxim două luni să semneze ultimele patru contracte pentru modernizarea Coridorului IV Paneuropean.

În ceea ce priveşte aviaţia, Boagiu a amintit de extinderea terminalului de plecări de la Aeroportul Otopeni şi transformarea Aeroportului Băneasa într-o aerogară de tip city break, iar în ceea ce priveşte compania Metrorex a enumerat proiectul de construcţie a Magistralei 5 Drumul Taberei-Eroilor, semnarea contractelor de consultanţă pentru Magistrala 6 către Aeroportul Otopeni, achiziţia a 16 trenuri noi şi punerea în folosinţă a două staţii, respectiv Jiului şi Parc Bazilescu de pe Magistrala 4.