Boc: Hilara propunere de a mări cota unică ar însemna să ducem mediul de afaceri în moarte clinică

25 10. 2013, 09:09

Întrebat, vineri, de jurnalişti, cum comentează declaraţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora nu s-au colectat la bugetul de stat sumele prevăzute şi că urmează să se analizeze o soluţie în acest sens, Emil Boc a spus că el a avertizat mai demult că fără bani la investiţii, nu vor fi locuri de muncă, va creşte şomajul şi nu vor fi bani la bugetul de stat, nici la fondul de pensii şi nici la cel de sănătate, potrivit Mediafax.

„Eu am spus mai demult, fără bani la investiţii, nu vor fi locuri de muncă, va creşte şomajul şi nu vor fi bani la bugetul de stat, nici la fondul de pensii, nici la cel de sănătate. Practic, Victor Ponta începe să plătească pentru politica iresponsabilă de a tăia bani de la investiţii. Hilara propunere de a mări cota unică ar însemna să ducem mediul de afaceri în moarte clinică. Reamintesc faptul că, împreună cu preşedintele României, am mers în faţa Parlamentului şi am asumat reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută, cea mai nepopulară măsură cu putinţă, pentru a nu mări cota unică şi a salva un motor al creşterii economice, al atragerii investiţiilor, care să aducă bani la bugetul de stat. Se pare că Victor Ponta şi USL au o altă percepţie care va afecta radical România din perspectiva locurilor de muncă şi al atragerii investiţiilor străine”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, Bulgaria are o cotă unică de 12 la sută, iar România se pregăteşte de dublarea cotei unice faţă de această ţară.

VEZI ŞI Ponta: Nu vom majora cota unică în 2014. Reducerea CAS-urilor va fi realizată dacă vom avea bani la buget

„Gândiţi-vă ce mesaj vom da pentru investitorii străini cu privire la ce înseamnă mediul de afaceri în România”, a subliniat Emil Boc.

Surse din USL au declarat că liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a coaliţiei guvernamentale despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014.

În acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea creşterii cotei unice, în prezent de 16 la sută, dar şi a reducerii TVA, care acum este de 24 la sută. O variantă a fost ca acestea să ajungă la acelaşi nivel.

Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22 la sută pentru cota unică, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelaşi nivel, în funcţie de eventuale simulări realizate pentru bugetul pe 2014.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a admis că a existat o discuţie la nivelul USL despre creşterea cotei unice, dar una „informală” şi „ipotetică”, menţionând că nu a fost avansată însă ca propunere din partea PSD sau a PNL şi nimeni nu a susţinut-o.