O barză care a uitat să plece în țările calde a pus pe jar localnicii şi autorităţile din Codlea FOTO

O barză care nu a plecat spre țările calde a pus pe jar localnicii din Codlea, dar și autoritățile, oamenii fiind speriați că pasărea riscă să moară din cauza frigului și a lipsei mâncării.

21 nov. 2018, 10:52

Câțiva cetățeni care au observat pasărea au alertat autoritățile, după ninsorile din noaptea de duminică spre luni, conform codlea-info.ro.

Pompierii voluntari nu au reușit să ajungă la barză.

„Am constatat că nu putem interveni cu tehnica pe care o deţinem, nici cu alte utilaje cu lucru la înălţime nu se poate interveni, întrucât locul e foarte îngust şi nu permite accesul acestora în apropiere”, a declarat Lucian Cioacă, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Codlea. Astfel, a fost solicitat ajutorul alpiniștilor utilitari.

Citeşte şi O tânără din Codlea a fost abuzată de socru, în somn. Cum a vrut bărbatul băut să profite de nora de 18 ani

„Am făcut cale de acces cu tehnici alpinistice pentru a ajunge acolo. Sperăm ca seara, dacă vine barza, cu o plasă pregătită, să se lase prinsă”, a precizat Radu Ilie, alpinist utilitar.

Dacă se va lăsa prinsă, pasărea va fi încredințată unei asociații care se ocupă de protecția berzelor.

Potrivit specialiștilor, chiar dacă nu va fi ținută în captivitate peste iarnă, pasărea are șanse de supraviețuire.

În fapt, în ultimii ani, au fost observate mai multe cazuri de berze care au rămas în ţară şi nu au mai migrat în ţările calde.

„Cele care rămân, unele dintre ele, cel puţin, pot să şi ierneze, sunt cazuri tot mai frecvente în România şi în ţări din jurul nostru, din Europa. Faptul că rămân nu înseamnă că sunt bolnave, rănite, sunt exemplare normale. E greu să spunem de ce au rămas, probabil sunt nişte cauze, dar dacă au hrană suficientă, cât de cât în perioada de iarnă, pot să rămână, hrană însemnând peştişori, resturi alimentare, de la abatoare, de la gropile de gunoi”, a explicat, pentru presa centrală, conf. Dan Ionescu, ornitolog.