Buletinul electronic cu CIP ar putea fi introdus în România din vară. Ce trebuie să ştie toţi românii!

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării vine cu o veste-bombă pentru români. Ciprian Teleman spune că buletinul electronic cu cip va fi disponibil probabil în august

03 mart. 2021, 21:37
Buletinul electronic cu CIP ar putea fi introdus în România din vară. Ce trebuie să ştie toţi românii!

Buletinul electronic cu CIP ar putea fi introdus în România din vară. Noua carte de indentitate poate oferi şi posibilitatea semnăturii electronice.

Buletinul electronic cu CIP ar putea fi introdus în România din vară. Ce trebuie să ştie toţi românii!

“Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament, aşa că putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a afirmat ministrul în cadrul unei dezbateri privind strategiile guvernamentale de digitalizare, potrivit Agerpres.

El a vorbit şi de principiile digitalizării şi de nevoia de transparenţă în acest domeniu.

“Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui, adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a apreciat Teleman.

În acest sens, a menţionat nevoia de transparentizare a modului în care se fac achiziţiile publice, anume punerea în dezbatere publică a caietelor de sarcini.

Totodată, ministrul a spus că soluţiile digitale achiziţionate de stat trebuie să fie sustenabile şi trebuie să fie testate, menţionând “total cost of ownership”, anume “cât ne costă să achiziţionăm o soluţie software”.

“De multe ori, costurile indirecte au fost omise şi asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor soluţii”, a precizat el.

Odată cu introducerea cărți electronice de identitate, poți utiliza semnătura electronică și te poți autentifica la diverse instituții ale statului. E un prim pas făcut spre digitalizare, iar vestea e una bună mai ales în contextul în care în România se vorbește extrem de mult pe acest subiect, dar se face foarte puțin.

Dacă ai buletin cu cip, document ce-ți conține datele biometrice, poți avea acces la servicii electronice bancare, fiscale, în relația cu ANAF.

„Noua carte de identitate electronică va putea și trebuie să includă cardul electronic de sănătate, iar ulterior se pot adăuga orice alte servicii”, spune Marian Murguleț, secretar de stat Tehnologia Informației – Chief Information Officer (CIO) în Guvern.

Citeşte şi: Se schimbă buletinele în România. Ce spun autorităţile despre noile cărţi de identitate