CALENDAR ORTODOX 9 NOIEMBRIE 2019. Mii de români îşi serbează numele. La mulţi ani! Tot sâmbătă este şi sfântul bolnavilor de cancer

08 11. 2019, 13:27

Ortodoxe
Sf. Mc. Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat; Sf. Mc. Onisifor şi Porfirie; Sf. Cuv. Matrona; Sf. Ier. Nectarie de la Eghina

Greco-catolice
Sf. m. Onisifor şi Porfirie; Sf, cuv. Matroana şi Teoctista din Lesbos

Romano-catolice
Sfinţirea Bazilicii din Lateran

Sfinţi Mucenici Claudiu, Castor, Sempronian şi Nicostrat sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 9 noiembrie.

Cei patru mucenici erau creştini şi conduceau un şantier de cioplitori şi de sculptori în marmură în apropiere de Sirmium (azi Mitroviţa, lângă Belgrad). Au suferit moarte martirică în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305), fiind închişi de vii în sicrie de plumb şi aruncaţi în râul Sava.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi de Biserica Greciei.

S-a născut în anul 1846, în Selivria Traciei, localitate care se află, în prezent, în Turcia. Din botez a primit numele de Anastasie, bucurându-se de o aleasă educaţie creştinească. După primii ani de şcoală, Anastasie a fost trimis să înveţe carte la Constantinopol, unde a studiat teologia şi scrierile Sfinţilor Părinţi.

A intrat în monahism, în chinovia numită „Noua Mănăstire”, la 7 noiembrie 1876, sub numele de Lazăr. Mai târziu, la tunderea în marele şi îngerescul chip al schimniciei, avea să primească numele de Nectarie.

După ce a terminat studiile teologice la Atena, în anul 1885, Nectarie a fost luat de patriarhul Sofronie ca ucenic la Alexandria, fiind hirotonit preot şi apoi mitropolit de Pentapole.

A fost depus din acest rang, fiind defăimat la patriarh cum că ar vrea să-i ia locul. Cerându-şi iertare de la toţi, a dat slavă lui Dumnezeu căci s-a împlinit şi cu dânsul cuvântul Mântuitorului, Care zice: „Fericiţi veţi fi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea” (Matei 5,11).

S-a retras apoi la Atena, în anul 1891, sărac şi nebăgat în seamă, având toată nădejdea numai în Dumnezeu şi în rugăciunile Maicii Domnului. Aici a fost câţiva ani predicator, profesor şi director al unei şcoli teologice pentru preoţi, până în anul 1894.

Sfântul Nectarie era un isihast şi un mare lucrător al rugăciunii lui Iisus, care îi dădea multă pace, bucurie, blândeţe şi îndelungă răbdare.

Dorind la bătrâneţe să se retragă la mai multă linişte, a construit între anii 1904-1907, cu ajutorul multor credincioşi şi ucenici, o mănăstire de călugăriţe în insula Eghina, unde s-a retras definitiv.

Pentru Sfântul Nectarie mulţi bolnavi şi săraci mergeau la mănăstirea din Eghina. Mai ales după Primul Război Mondial, nenumăraţi oameni, lipsiţi de orice ajutor, veneau la el ca la părintele lor sufletesc. Iar Sfântul Nectarie a dat poruncă maicilor din mănăstire să împartă la cei lipsiţi orice fel de alimente şi să nu păstreze nimic pentru ele, căci Dumnezeu, prin mila Sa, îi hrănea şi pe unii şi pe alţii. Dar şi cei bolnavi se vindecau cu rugăciunile Sfântului Nectarie, căci se învrednicise de darul facerii de minuni.

Sfântul Nectarie a scris şi a redactat mai multe scrieri teologice de morală şi de istorie a Bisericii, întărind tradiţia Sfinţilor Părinţi în patria sa.

La 8 noiembrie 1920, după aproape două luni de suferinţă, Sfântul Nectarie şi-a dat sufletul cu pace în mâinile lui Hristos. După mulţi ani, trupul său s-a aflat în mormânt întreg şi nestricat, răspândind multă mireasmă. La trei septembrie 1953, sfintele sale moaşte au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare.

În anul 1961, Sinodul Bisericii din Grecia, văzând numeroasele minuni care se făceau la moaştele sale, l-a declarat sfânt, cu zi de prăznuire la nouă noiembrie.

Astăzi credincioşii se închină la moaştele Sfântului Nectarie şi la mormântul său, făcând din mănăstirea sa din insula Eghina unul dintre cele mai iubite locuri de pelerinaj din toată Grecia. 

fântul Nectarie este cel mai nou sfânt canonizat de către Biserica Greciei. Deși a trăit cu numai un secol în urmă, Sfântul Nectarie și-a lăsat puternic amprenta asupra lumii creștine, prin minunile săvârșite. De aceea a și devenit ocrotitorul bolnavilor de cancer și este pomenit pe 9 noiembrie.

Insula Eghina (Aegina), de pe teriotoriul Greciei, deține una dintre comorile arhitecturale ale lumii ortodoxe. este vorba despre Catedrala pentru Sfântul Nectarie. Biserica din Eghina este una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe. Este situată într-un decor pitoresc. Și a căpătat renume la nivel mondial, fiind vizitată de mii de turiști anual. Numai că nu doar frumusețea bisericii face ca oamenii să-și îndrepte pașii către acel colț de rai. Mai degrabă rămășițele pământești, făcătoare de minuni, ale ctitorului ei, Sfântul Nectarie.

A căpătat har prin credință

La 1 octombrie 1846, la Silivri, în Tracia, pe teritoriul Turciei, la malul Mării Marmara, a venit pe lume micuțul Anastasie, al șaptelea copil într-o familie săracă. La vârsta de 14 ani, a fost nevoit să plece la Constantinopol, să muncească. Și să învețe carte. După munca istovitoare, Biserica era singura lui alinare. Remarcat de către dascălii de la Școala Metocului Sfântului Mormânt, a fost angajat ca pedagog. Apoi, la 20 de ani, a plecat pe Insula Chios, pentru a preda ca învățător.

Dar credința l-a făcut să se călugărească acolo. Sub numele de Lazăr, 10 ani mai târziu, la celebra mânăstire Nea Moni. După un an, a devenit diacon, și-a completat studiile la Atena, la Facultatea de Teologie și, după absolvirea studiilor, în 1885, a plecat în Egipt, pentru a fi hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. A tipărit mai multe cărți despre dreapta credință, a trecut prin toate treptele ierarhice și, la 15 ianuarie 1889, a fost numit Mitropolit de Pentapolis. Dar, în anul următor, după anumite neînțelegeri, a fost trimis în Grecia.

După o perioadă de umilință și ignoranță, a ajuns directorul Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. A stat în funcție 15 ani, apoi a renunțat, considerându-și misiunea îndeplinită. În 1904, la cererea unui grup de maici, a fondat Mânăstirea „Sfânta Treime’, de pe Insula Eghina, care astăzi îi poartă numele. Pe 8 noiembrie 1920, a trecut la cele veșnice, răpus de cancerul de prostată, care l-a chinuit mai bine de un an. Dar, o întâmplare fericită a făcut ca trupul său să fie descoperit intact, izvorând mir parfumat. Iar în 1961, a fost canonizat, fiind serbat pe 9 noiembrie.

 

Sfântul Nectarie vindecă și azi

Da, și azi tămăduiește! Veche de aproape 450 de ani, Mânăstirea Radu-Vodă, din București, adăpostește într-o raclă sfântă părticele din moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, care i-a și devenit protector lăcașului, în 2002. Atât pe Insula Eghina, cât și la București, minunile săvârșite la moaștele Sfântului Nectare au făcut înconjurul lumii.

Despre vindecările de cancer și alte boli grave s-au scris chiar și cărți. Se spune că e suficient să te ungi cu ulei de la candela care arde la mormântul Sfântului și bolile dispar ca prin farmec. Acatistul Sfântului Nectarie aduce alinare în suflet și vindecare grabnică celor ce se roagă cu credință.