Camelia Șucu, femeia cu o avere de 55 milioane de euro, drumul de la cariera în medicină la succesul în antreprenoriat: „Societatea românească te pune la zid dacă ești pe minus, de parcă îți aduc ei banii de acasă”

Camelia Șucu, cea mai de succes femeie de afaceri din România, a vorbit în cadrul podcastului găzduit de Ștefan Mandachi, despre elementele esențiale pentru reușia în business, dar și despre maniera în care a gestionat eșecurile.

22 nov. 2021, 18:26
Camelia Șucu, femeia cu o avere de 55 milioane de euro, drumul de la cariera în medicină la succesul în antreprenoriat: „Societatea românească te pune la zid dacă ești pe minus, de parcă îți aduc ei banii de acasă”

Camelia Șucu, cea mai bogată femeie din România și fondatoarea unor afaceri precum ClassIn, Iconic Health, Natuzzi sau Piața de Gros Abundia, a împărtășit în cadrul podcastului lui Ștefan Mandachi câteva dintre secretele pentru un business reușit.

Camelia Șucu a mărturisit că a renunțat la titulatura de medic pentru antreprenoriat, deoarece a simțit că o are o adevărată pasiune în această direcție.

Camelia Şucu, detalii despre divorţ. Ce spune despre Dan Şucu, investitorul de la Imperiul Leilor: „Am descoperit lucruri care m-au făcut să nu mai am încredere”

„În primul rând antreprenorul nu se apucă de business pentru cifre, în primul rând el își vede visul în măreția unui proiect și apoi vin banii. Dacă te apuci de business doar ca să faci bani, mai bine te lași. Fără pasiune nu reușești nici să treci peste greutăți, nici să-ți asumi eșecurile și să le transformi în învățături și nici să faci bani. După 30 de ani de antreprenoriat consider că mai am de învățat” a afirmat afacerista.

De asemenea, Camelia Șucu a declarat că este un om căruia nu i-a fost teamă să se implice direct în proiectele sale mai ales în momentele de criză și  a vorbit și despre cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră, care a afectat-o financiar.

„Prezența ta ca antreprenor în luptă este importantă și atât pentru echipă, dar și pentru că atunci înveți cu adevărat cum funcționează piața mai bine decât orice studiu. Ce spun acum este pentru că am învățat din greșelile mele.  Este vorba de un cumul de greșeli pe care le-am făcut, poate că graba este una dintre ele, am avut câteva momente când poate m-am grăbit și când rezultatul grabei a însemnat o tranzacție cu mai puțini bani decât aș fi putut să fac”, a afirmat Camelia Șucu.

Camelia Șucu: „Am avut momentele mele de cădere, am fost în depresie doi ani de zile”

Șucu a vorbit și despre maniera în care a gestionat situația de criză generată de pandemie. Afacerista a mărturisit că secretul echilibrului emoțional este conștientizarea faptului că nicio situație negativă nu durează la nesfârșit.

„Orice criză are un început și un sfârșit și trebuie să stai calm. Eu mă scol pe la 6 dimineața, mă culc la 11. Aproape de când mă știu nu au fost zile în care să nu mă duc să alerg sau să nu mă duc să mă plimb în natură. Acum mă duc în pădurea Băneasa unde este o zonă absolut minunată, oxigenul mă ajută foarte mult să-mi limpezesc gândurile”, a declarat Camelia Șucu.

CONAF are 5 femei de afaceri celebre în Consiliul Director

Șucu a mai vorbit și despre unul dintre celel mai mari defecte ale societății românești în ceea ce privește antreprenoriatul, aceea de a blama eșecul. Antreprenoarea a dezvăluit și partea întunecată a acestui domeniu.

„Din păcate societatea românească are această problemă de a te pune la zid dacă ești pe minus de parcă ți-aduc ei banii de acasă. Vorba aia românească „doar cine nu muncește nu greșește este foarte adevărată”. Am avut momentele mele de cădere, am fost în depresie doi ani de zile din cauza unui cumul de lucruri. Am cunoscut oameni alături de care am vrut să fac treabă, dar ei nu voiau decât să fure și a trebuit să curăț după ei”, a declarat Camelia Șucu.