Campanie împotriva violenţei în şcoli lansată de Ministerul Educaţiei şi UNICEF

Publicat: Vineri, 09 Octombrie 2015 08:40 // Actualizat: Vineri, 09 Octombrie 2015 15:03 // Sursa: romaniatv.net

UNICEF și Ministerul Educației vor lansa, vineri, o campanie împotriva violenței în școli, la eveniment urmând să participe ministrul Sorin Mihai Câmpeanu și reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet.

"În 2015 dorim să continuăm campania împotriva violenței asupra copiilor, luând în considerare perspectivă violenței în mediul școlar, atât violența verbală între copii, cât și violența verbală profesor-elev", au declarat reprezentanții Ministerului Educaţiei, potrivit unui comunicat de presă.

Începând din 2013, UNICEF derulează la nivel global și național o campanie de informare și conștientizare împotriva violenței asupra copiilor. În primul an de campanie, accentul a fost pus pe creșterea gradului de conștientizare a efectelor violenței în general și a diferitelor forme de violență.

În anul 2014, campania a avut rolul să crească nivelul de informare și conștientizare a publicului cu privire la consecințele abuzului verbal împotriva copiilor, în cadrul familiei.

"Rezultatele primilor ani de campanie au arătat o sensibilizare importantă a publicului larg cu privire la formele și efectele violenței asupra copiilor", se mai arată în comunicat.

Cîmpeanu: În anul școlar 2014-2015 au fost raportate 18.793 de cazuri de violență în școli

În anul școlar 2014-2015 au fost raportate 18.793 de cazuri de violență în școli sub toate formele ei, număr în scădere raportat la anul școlar anterior, a precizat, vineri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu prilejul lansării Campaniei "Ești erou în curtea școlii când oprești violența verbală!".  Dintre aceste cazuri, 3.397 au fost asociate violenței verbale.

"Luând în considerare cele 19.000 de școli din România, putem spune că am avut, din păcate, câte un caz în medie la nivelul fiecărei școli. 41% dintre acestea au fost violențe elev-elev verbale. Este îmbucurător faptul că în prima perioadă a acestui an se remarcă o scădere semnificativă a cazurilor de violență în școli", a arătat ministrul.

Potrivit acestuia, una dintre măsurile care pot reduce actele de violență în școală este și cea a instalării camerelor video de supraveghere. "Monitorizarea video a activităților din fiecare școală este un proces în curs de generalizare, urmând a se încheia curând la nivelul tuturor școlilor.

Peste 80% dintre școlile din România au camere video. Trebuie însă să fie conștienți managerii acestor școli că trebuie să urmărească aceste înregistrări și colegii dascăli, de importanța acestui fenomen", a subliniat Cîmpeanu.

Posibilitățile de intervenție ale ministerului sunt limitate atunci când profesorii manifestă violență asupra elevilor, potrivit acestuia.

"Ministrul Educației nu are posibilități de intervenție rapidă în cazuri care sunt absolut regretabile. Ar trebuie să existe și alte tipuri de intervenție pentru a se lua măsuri împotriva acestui fenomen. Sancțiunile aplicate trebuie să fie mai drastice pentru profesorii care apelează la acte de violență față de elevi, dar trebuie să prevadă măsuri pentru combaterea acestui nou tip de violență elev-profesor care se face simțit în școlile românești", a susținut Sorin Cîmpeanu.

El a propus consolidarea statutului cadrului didactic, a autorității acestuia. "Sunt sisteme de învățământ europene — și l-aș menționa pe cel din Spania — în care cadrul didactic este definit ca autoritate publică. Simt nevoia unei reglementări mai clare și mai ferme", a explicat demnitarul.

Reprezentantul UNICEF pentru România, Sandie Blanchet, a vorbit despre raportul global realizat de UNICEF asupra violenței împotriva copiilor, care semnalează faptul că 41% dintre copii sunt victime ale fenomenului de intimidare în școli.

"Campania noastră urmărește să atragă atenția asupra violenței verbale împotriva copiilor și, totodată, să îndemne persoanele care sunt martore în situații de agresiune verbală să ia atitudine. Știm că nu le este ușor copiilor să reacționeze atunci când sunt martori la astfel de situații, dar ei chiar au posibilitatea de a schimba cu adevărat viața prietenilor lor, motiv pentru care în campania noastră ei sunt considerați ca fiind niște supereroi", a afirmat Sandie Blanchet.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
bătaie şcoală Ministerul Educaţiei UNICEF violenta in scoli
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 oct 15:39
...(ex. recoltarea de sânge, montarea unei branule etc.) coexistent cu imobilizarea cu forța a copilului. Citeşte şi Campanie împotriva violenţei în şcoli lansată de Ministerul Educaţiei şi UNICEF „Această procedură are efecte...
09 oct 18:53
...private atrase în cercetare. Avem ca obiectiv 1% pentru 2020”, a declarat Sorin Cîmpeanu. Citeşte şi Campanie împotriva violenţei în şcoli lansată de Ministerul Educaţiei şi UNICEF Sorin Cîmpeanu a mai precizat că va fi anunţat ulterior...
09 oct 08:52
...să participe ministrul Sorin Mihai Câmpeanu și reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8750
RON
28 Sep
noapte 12 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H