Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe în piețele din România. Prețuri și exorbitante în supermarketuri

Prețurile au explodat la majoritatea produselor alimentare, la fructele și legumele din piețe și pe zi ce trece aflăm de scumpiri la noi produse.

27 apr. 2022, 20:14
Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe în piețele din România. Prețuri și exorbitante în supermarketuri

Cât costă un kilogram de cireșe în România. Cireșele din piețe au apărut și în supermarket în această perioadă. Prețurile nu sunt nici pe departe cele la care se așteptau românii, ci sunt mult mai mari.

Mulți români nici nu își permit să cumpere un kilogram de cireșe. Unii dintre ei cumpără doar câteva, de poftă, alții așteaptă să se ieftinească.

Cât costă cireșele în supermarketurile din țară

În timp ce în piețe un kilogram de cireșe costă în jur de 15 lei, în supermarketuri prețurile variază între 80 și 90 de lei. Vorbim de cireșe aduse prin import din Grecia, Iordania sau Egipt. Specialiștii spun că prețurile sunt stabilite de comercianții de la noi din țară.

La Auchan, produsul nu a intrat încă în oferta Auchan, dar, orientativ, anul trecut cireșele au costat 19,95 lei / 250 g sau 79,80 lei kg. De asemenea, cireșele au fost listate și la 35,98 lei/kg, dar și la 16,99 lei/kg.

La Carrefour, punga de 1 kg de cireșe costă 29 de lei. La Mega Image punga de 500 g de cireșe costă 23,98 lei.

România, printre primele din Europa la producția de cireșe

România este printre primele țări din Europa care are cea mai mare producție de cireșe. Aici se cultivă soiuri românești, dar și străine, iar maturarea lor începe din 10 mai și se termină în 15 sau 20 iulie, potrivit agrointel.ro.

Investiția unui hectar de cireșe poate ajunge la 20.000 de euro în sistemul intensiv, cu irigațiile prin picurare. Dacă adăugați și plasa de apărare care opresc grindina, atunci fermierii vor plăti între 8.000 și 12.000 de euro pe un hectar.

Afacerea cu adevărat profitabilă este cea cu vin din cireșe, iar aici un antreprenor poate produce 100.000 de litri de vin pe an din următoarele fructe: cireșe, căpșuni, afine, zemură, piersici, aronie și coacăze negre.

Citește și Cea mai ieftină variantă cu care puteți înlocui uleiul de floarea soarelui. Iată ce puteți folosi și cât costă

Citește și Prețurile au explodat în piețe înainte de Paști! Un kilogram de roşii costă cât unul de carne de miel