Cătălin Măruţă, prima reacţie după ce a fost criticat că a dezvăluit identitatea fetei violate de 7 băieţi

Cătălin Măruţă a scris miercuri pe pagina de Facebook că fata violată de şapte băieţi din Vaslui a cerut să apară pe post şi pentru asta şi-a dat acordul în scris. "As vrea sa subliniez deci ca avem acorduri scrise pentru a fi filmate si difuzate de la cele doua persoane in cauza si ca ele au in continuare tot sprijinul nostru", a spus Măruţă.

22 iul. 2015, 11:41
Cătălin Măruţă, prima reacţie după ce a fost criticat că a dezvăluit identitatea fetei violate de 7 băieţi

Scandal imens după ce eleva violată de cei şapte indivizi din Vaslui a apărut la un post de televiziune. Avocata adolescentei este revoltată şi susţine că i se promisese că nu va fi făcută publică identitatea tinerei. Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) s-a autosesizat în cazul emisiunii „La Măruță”, difuzate marți, la Pro TV, în care a fost intervievată tânăra din Vaslui, victimă a unui viol. 

Acest caz se află pe ordinea de zi a ședinței CNA de joi. În emisiunea menționată a postului de televiziune, moderatorul a intervievat-o pe fata din Vaslui, care a fost violată de șapte tineri, dezvăluind, astfel, identitatea acesteia.

Miercuri după-amiază, Cătălin Măruţă a avut o primă reacţie.

„In emisiunea de ieri, marti 21 iulie, am avut un interviu cu mama victimei agresiunii de la Valeni, jud.Vaslui. Reporterul nostru i-a cerut interviul, iar ea a fost de acord sa il dea chiar in casa ei, unde se simtea cel mai confortabil si unde a invitat echipa de filmare. Doamna si-a dorit sa vorbeasca cu noi pentru ca in urma cu o zi, dedicasem aproape toata emisiunea situatiei in care se afla fiica ei si ceream interventia autoritatilor si solidarizarea cetatenilor pentru ca cei sapte suspecti (dintre care trei si-au recunoscut fapta) sa nu se mai plimbe liberi prin oras, in timp ce victimei ii este frica si rusine sa iasa din casa si este condamnata de o mare parte de comunitate.

Mama victimei si-a dorit sa intre in direct cu mine pentru a multumi pentru sprijin si implicare si pentru faptul ca petitia online care cerea dreptate in cazul ei isi triplase in timp record numarul de semnaturi. Fata a stat in alta camera in timpul interventiei in direct. Totusi, in timpul interviului, ea a cerut sa apara pe post. Pe pauza de publicitate, i-a spus reporterului ca isi doreste sa apara pentru a multumi, fiind coplesita de mesajele si incurajarile primite. Am fost informati ca isi doreste sa apara si sa vorbeasca si am decis sa mergem mai departe cu ea, luand in considerare mai multe lucruri: este majora, si-a dat acordul in scris si au trecut 8 luni de la incident timp in care ea a facut terapie psihologica si a mers la scoala, viata ei redevenind aproape la normal. Dupa cum s-a vazut si in emisiune, dupa pauza publicitara ea a stat langa reporter si si-a transmis mesajul de multumire: „Va multumesc foarte mult pentru sprijinul pe care mi-l acordati.”

As vrea sa subliniez ca nicio secunda nu a fost intrebata detalii despre evenimentul petrecut in urma cu 8 luni, ci intrebarile au fost legate de viata ei din acest moment, de persoanele care i-au aratat sprijinul, de momentele grele pe care le-a trait cand a simtit ca este considerata vinovata pentru ce i s-a intamplat si despre importanta faptului ca in sfarsit ii vine sa zambeasca. Ba mai mult, a spus ca si-ar dori sa mai faca terapie si i-am facut promisiuni ca o vom ajuta in acest sens, primind foarte multe mesaje de la psihologi dornici sa o sprijine gratuit. Ne-a multumit de mai multe ori.

Dupa cateva minute in care am discutat in direct cu tanara, am trecut la alt subiect, asa cum era planificat, desi am fi putut sa amanam difuzarea acelui material pe care il aveam in exclusivitate si sa continuam sa ii punem intrebari acelei tinere. Am considerat ca nu era cazul sa prelungim interviul dupa ce i-am spus ca suntem alaturi de ea si ca nu trebuie sa ii fie rusine, ba chiar dimpotriva, trebuie sa fie mandra pentru curajul de a-si infrunta atacatorii si comunitatea, in mare parte ostila.

Stiu ca avocata tinerei a declarat ca si-a sfatuit clientele sa nu apara, dar ca le-a spus ca decizia finala le apartine. Nu am de unde sa stiu ce au vorbit, dar pot sa va spun ca victima si mama ei au luat decizia de a aparea fiind informate de avocata in legatura cu drepturile lor.

Dna. avocat a mai spus ca i-as fi promis ca voi proteja identitatea mamei. Nu este adevarat. Am avut o singura conversatie telefonica in care ea a spus ca vrea sa intre in telefon si ca primeste amenintari de la alte posturi de televiziune pentru ca isi doresc atat de mult interviuri incat o linsaza public. In direct am sunat-o, asa cum am stabilit, dar avea telefonul inchis.

As vrea sa subliniez deci ca avem acorduri scrise pentru a fi filmate si difuzate de la cele doua persoane in cauza si ca ele au in continuare tot sprijinul nostru.

Pentru cei care nu au vazut emisiunea, dar ne pun la zid, as vrea sa le spun ca spre deosebire de alte emisiuni care au filmat pe ascuns, fara acordul persoanelor, sau au folosit imaginile difuzate de noi desi nu aveau acord pentru difuzare, noi am facut totul legal si informandu-le pe dna. av. Mioara Donosa si pe tanara agresata si pe mama ei in legatura cu intentiile noastre, avand acordul lor pentru toate demersurile. Vreau sa mai subliniez faptul ca mama si-a dorit ca interviul sa se desfasoare la ele in casa, unde au invitat echipa de filmare si ca trecusera 8 luni de la incident, victima a facut terapie si nu era in soc.

In presa se discuta intens despre tabloidizare, dar realitatea este ca excesele au fost facute tocmai de cei care arata cu degetul: au filmat pe ascuns si au difuzat imagini fara acord, au preluat imaginile noastre fara a avea acest drept, au transformat-o pe tanara in vedeta peste noapte si pot sa va spun ca ea, mama si avocata au fost permanent amenintate de asa-zisi jurnalisti care nu puteau accepta ca ele au acordat interviuri altora. Fara ocolisuri si fara ipocrizie, ce au facut ei nu se numeste jurnalism. Hotul striga hotul”, a scris Cătălin Măruţă pe pagina de Facebook. 

Mărturii cutremurătoare în cazul violului de la Vaslui: „Fata mea…”

Avocata fetei violate a povestit la România TV că reprezentanţii postului Pro TV au contactat-o pentru a avea o intervenţie în cadrul emisiunii lui Cătălin Măruţă, dar nu a fost de acord să o facă, nefiind adepta justiţiei televizate. În schimb, le-a spus acestora că, dacă părinţii clientei sale vor dori să apară la televizor, este decizia lor, dar că nu este de acord ca şi fata să fie filmată. „Am fost sunată de părinţii fetei, mi-au spus că o angajată a Pro TV a intrat în curte, în casă fără a fi invitată şi că doresc ca doamna să apară la emisiune cu faţa acoperită. Doamna de la Pro Tv mi-a promis că va avea faţa acoperită. Eu am rugat-o să nu încerce să facă demersuri pentru ca fata să apară la TV din respect pentru trauma ei şi a oamenilor care sunt alături de ei. A promis că va apărea mama cu faţa acoperită, nu şi fata. Acum oamenii o vor arăta cu degetul, nu e OK, oamenii vor sancţiona acest lucru”, a povestit avocata Mioara Donosă, la România TV.

Mai mult, reprezentanta familiei tinerei violate de şapte indivizi a menţionat că clienţii săi i-au spus că echipa de jurnalişti a făcut presiuni. „Imediat după emisiune am sunat, am întrebat clienţii ce s-a întâmplat, de ce nu mi-au ascultat sfatul, iar mama fetei a început să plângă, că e atâta presiune acolo, că sunt reporteri acolo. Ei oricum sunt vulnerabili, au trecut printr-o traumă”, a precizat avocata, adăugând că şi alte televiziuni au dorit să facă interviuri cu fata, dar au renunţat când au fost refuzate, din respect pentru drama tinerei.

RomaniaTV.netpropune cititorilor să fie judecătorii celor şapte brute şi să aleagă pedeapsa pe care consideră că o merită violatorii din Vaslui.

VEZI AICI: SONDAJ. Ce pedeapsă ar merita cei şapte tineri care au violat şi batjocorit o elevă din Vaslui?