Câţi bani vor primi în mână românii după creşterea salariului minim. Calculator salariu

Publicat: Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018 10:17 // Actualizat: Sâmbătă, 10 Noiembrie 2018 10:19 // Sursa: romaniatv.net

Guvernul majorează salariul minim pe economie pentru a doua oară în acest an. De data aceasta, l-a majorat diferenţiat, angajaţii cu studii superioare sau vechime de peste 15 ani în muncă urmând să primească mai mulţi bani decât ceilalţi. RomaniaTV.net a calculat câţi bani vor primi mai mult românii în mână (net) după majorarea salariilor.

Foto: romaniatv.net

Actualmente, salariul minim brut pe economie este 1.900 de lei. La acest nivel, potrivit unui calculator salarial, un angajat primeşte în mână 1.162 de lei (direferenţa sunt contribuţiile reţinute la asigurări sociale, impozite etc.).

După ce majorarea va intra în vigoare, angajaţii care primesc salariu minim pe economie vor fi plătiţi diferenţiat: Ministerul Muncii a anunţat praguri de 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru angajaţii cu studii superioare sau cu minimum 15 ani de vechime în muncă. Şi sumele nete sunt diferite.

Potrivit aceluiaşi calculator salarial, angajaţii care vor avea salariu de 2.080 de lei brut vor primi 1.263 de lei în mână, mai mult cu 100 de lei decât până acum.

Angajaţii cu studii superioare sau cu minumum 15 ani vechime în muncă vor primi în mână, după reţinerea contribuţiilor şi impozitelor, 1.413 lei, o creştere netă de 250 de lei faţă de nivelul actual.

În jur de 2,1 milioane de angajați sunt plătiți cu salariul minim, iar 1,1 milioane s-ar încadra în situaţia celor care au studii superioare sau peste 15 ani vechime.

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană este de 2.552 de lei pe lună, iar pentru o familie formată din doi adulţi şi doi copii valoarea coşului urcă la 6.762 de lei, potrivit unei cercetări realizate de Fundaţia Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) atrage atenția că modificările salariului minim în forma anunțată de guvern pot afecta întreaga economie a țării, prin creșterea costurilor cu forța de muncă, reflectată într-un final în majorarea prețurilor.

Specialiştii estimează că o asemenea măsură va afecta în mod nerezonabil şi nejustificat posibilitatea de a găsi un loc de muncă corespunător pregătirii şi competenţelor pentru unele persoane ce au o vechime mai mare de 15 ani, care constituie cea mai mare bază de forţă de muncă din România.

Ei se arată îngrijorarea pentru lipsa de sustenabilitate a salariilor din aparatul de stat, hotărârea de guvern nefăcând referire la sursa fondurilor din care urmează a fi suportată această creştere, în condiţiile în care forţa de muncă angajată în administraţia publică reprezintă în medie 26% din numărul total de angajaţi din economia naţională şi se află în prezent în primele 3 poziţii în topul celor mai ridicate salarii.

Citeşte şi: Guvernul a decis: SALARIUL MINIM majorat şi diferenţiat în funcţie de studii şi vechime, de la 1 decembrie

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
calculator salariu salariu minim brut salariu minim net salariu minim pe economie
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7559
RON
21 Feb
noapte 2 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H