Cazul fetei violate în Vaslui, subiect de dezbatere la CNA. Ce s-a decis în privinţa emisiunii La Măruţă

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, joi, subiectul emisiunii La Măruţă difuzată marţi, la Pro TV, când a fost dezvăluită identitatea victimei violului din Vaslui.

23 iul. 2015, 15:03
Cazul fetei violate în Vaslui, subiect de dezbatere la CNA. Ce s-a decis în privinţa emisiunii La Măruţă

Membrii CNA au dezbătut timp de două ore cazul tinerei violate din Vaslui, al cărei chip şi identitate au fost prezentate marţi în direct, în emisiunea La Măruţă, difuzată de Pro TV. După intense dezbateri nu s-a luat însă nicio decizie, constatându-se faptul că niciuna dintre cele 14 sesizări primite pe adresa Consiliului nu aparţinea familiei fetei. Subiectul a fost astfel amânat, în speranţa că mama fetei va depune plângere.

În timpul şedinţei de joi, membrii CNA au decis să o sune pe mama fetei, pentru a-i solicita un punct de vedere, discuţia putând fi ascultată şi de reprezentanţii Pro TV şi de reprezentanţii presei aflaţi în sala de şedinţe a Consiliului. Femeia a spus în timpul intervenţiei telefonice că ea şi fiica sa şi-au dat acordul pentru prezentarea identităţii lor în emisiunea La Măruţă, însă după difuzarea în direct a acesteia.

Citeşte şi Jurnaliste ameninţate cu violul de susţinătorii celor şapte vasluieni

Membrul CNA Gabriel Tufeanu s-a arătat nemulţumit de faptul că, în timpul discuţiei cu mama victimei, Valentin Jucan i-a spus acesteia să trimită şi o sesizare scrisă la CNA, astfel încât Consiliul să poată ţine cont oficial de punctul de vedere al acesteia. El a mai spus că faptul că mama victimei spune că a semnat acordul ulterior difuzării emisiunii este în avantajul Pro TV. „Pentru că au avut posibilitatea de a şti ce s-a difuzat„, a mai spus Tufeanu.

Citeşte şi EXCLUSIV. Gigi Becali, reacţie ŞOC despre VIOLUL de la VASLUI. Ce pedeapsă cere pentru FĂPTAŞI

La rândul său, membrul CNA Monica Gubernat a spus că mama victimei a contestat modalitatea de realizare a interviului difuzat în emisiunea La Măruţă. „Li s-a promis că nu li se va da identitatea„, a spus Monica Gubernat, precizând că Pro TV nu avea voie să prezinte identitatea celor două femei fără a avea acordul acestora înainte de difuzarea emisiunii. „Pentru a difuza imagini cu persoane traumatizate aveţi nevoie de acordul lor, acordul lor a fost obţinut în acest caz după„, a mai spus Gubernat.

Citeşte şi SCANDALOS: Fata violată la Vaslui, protagonista unor postari inventate pe Facebook

În schimb, reprezentanţii Pro TV s-au apărat spunând că legislaţia audiovizualului nu precizează când trebuie obţinut acordul, fiind necesară doar existenţa acestuia. Aceştia au mai spus că victima a dorit să intervină în direct în emisiunea La Măruţă, iar interviul cu aceasta şi cu mama sa a fost făcut din casa celor două femei. Potrivit reprezentanţilor Pro TV, echipa televiziunii a stat peste cinci ore în casa celor două femei, cu acordul acestora. De asemenea, reprezentanţii televiziunii au mai spus că tânăra violată şi mama sa au ştiut şi şi-au dat acordul scris să le fie prezentate identităţile şi imaginile.