CE a ajuns la un acord cu Turcia pentru stăvilirea valului de refugiaţi

15 10. 2015, 18:20

‘În esență, este vorba despre așezarea relațiilor cu Turcia pe baze noi’, a indicat Hahn. Dar el a adăugat că acum liderilor europeni le revine sarcina de a se pronunța asupra acestei înțelegeri, conform unor surse ei urmând să o examineze joi seara la dineul de lucru înscris în programul Consiliului European. 

Referindu-se la liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci — solicitată insistent de Ankara — comisarul european a declarat că această chestiune va fi discutată în detaliu în primele luni ale anului viitor, el evitând să avanseze un termen când eliminarea vizelor va deveni efectivă. 

Citeşte şi Ankara pune condiţii: Turcia nu semnează acordul de readmisie cu UE fără liberalizarea regimului de vize

Johannes Hahn a mai anunțat că vor fi deschise noi capitole de negociere în vederea aderării Turciei la blocul comunitar. În plus, guvernul de la Ankara va primi din partea UE un ajutor financiar cuprins între două și trei miliarde de euro. De asemenea, Turcia va fi inclusă de UE pe lista țărilor ‘sigure’, de unde nu pot fi primiți refugiați.

În schimb, guvernul de la Ankara s-a angajat să-și consolideze protecția frontierelor și să-și intensifice cooperarea cu Grecia, prima țară din UE unde ajung refugiații care vin din Turcia traversând o porțiune din Marea Egee. 

În timpul recentei sale vizite la Bruxelles, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut UE liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci, accelerarea aderării țării sale la UE și crearea unei zone de securitate în Siria.