Ce mai face Sorina Săcărin, fetița adoptată de o familie de români din SUA. Cum s-a schimbat viața copilei luate cu forța de autorități din Baia de Aramă

Vă mai amintiți de Sorina, fetița adoptată de familia Săcărin, o familie de români stabilită în SUA? În urmă cu trei ani adopția copilei se transformase într-un adevărat scandal și toată presa vorbea despre cazul ei.

28 ian. 2023, 16:26

Sorina Săcărin și povestea adopției sale era urmărită cu sufletul la gură de o țară întreagă în 2019. Unii dintre români țineau cu familia de români din SUA, care erau părinții legali ai fetei, în timp ce alții sufereau alături de asistenta maternală care a crescut-o pe Sorina câțiva ani la Baia de Aramă.

Acum, la trei ani de când Sorina s-a mutat la New York alături de noua familie, viața ei s-a schimbat radical. Are doi frați, pe Ava (12 ani) și Adam (5 ani), iar părinții, George și Ramona Săcărin, au făcut tot posibilul pentru a o ajuta să se adapteze rapid la noua ei viață.

„Sorina a devenit imediat o parte din familie. S-a adaptat imediat la noua ei viață, unde a înțeles cât de important este să ai încredere în tine, să îți propui să realizezi ceva și să faci tot ce poți pentru a îndeplini ce ți-ai propus. Este fericită și înflorește văzând cu ochii”, povestea mama ei adoptivă în urmă cu câteva luni.

Citește și Sorina, fetiţa înfiată cu scandal acum un an de o familie de români, a fost readoptată în SUA: „Nu vreau în România”

Sorina e foarte pasionată de muzică. Merge la o școală de muzică, unde studiază pianul și vioara. Nu e străină nici de sport, a învățat să înoate, îi place să meargă pe bicicletă și a învățat foarte rapid limba engleză. Autoritățile române și cele din SUA monitorizează constant activitatea Sorinei și cum s-a integrat în familia ei.

„Monitorizarea post-adopție a decurs firesc, conform legii, un angajat al serviciului social de protecție ne vizitează la fiecare trei luni, pentru a verifica starea Sorinei de sănătate, adaptarea și integrarea ei în familie, școală și societate. Până acum, am avut patru astfel de vizite, iar rezultatele monitorizării sunt trimise autorităților române”, a declarat Ramona Săcărin.

Cum a fost despărțită Sorina de familia care a crescut-o. Povestea care a impresionat o țară întreagă

În urmă cu câțiva ani povestea Sorinei îi emoționa până la lacrimi pe români. A fost părăsită de mama ei naturală și a ajuns la orfelinat. Avea doar un an și opt luni când a fost preluată de o asistentă maternală, împreună cu o altă fetiță, Andreea. Au trăit amândouă ca două surori în familia Șămărat. După câțiva ani, în 2013, Direcția pentru Protecția Copilului Mehedinți a început procedura de adopție a Sorinei. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANDPC), familia Mariana și Vasile Șămărăt la care fata se afla în asistență maternală, a declarat în scris că nu dorește să o adopte. În perioada următoare s-a încercat potrivirea Sorinei cu aproximativ 100 de familii, însă nu s-a reușit darea ei spre adopție.

Citește și Mama adoptivă a Sorinei, interviu despre fetiţa luată de la Baia de Aramă şi procesele din România: Vor sa o abandonam

Copila a ajuns pe lista copiilor greu adoptabili, însă în cele din urmă o familie de români din SUA și-a manifestat interesul de a o înfia pe copilă. Au urmat toți pașii legali în privința adopției, iar un judecător a decis ca Sorina să fie adoptată de familia Săcărin.

Scandalul a pornit în momentul în care familia care o crescuse pe copilă a refuzat să recunoască decizia judecătorească definitivă și să o lase pe micuță să plece în noua familie. În mai 2019, femeia care o avea pe fată în asistență a fost concediată, tocmai pentru că nu a respectat hotărârea instanței. Pe de altă parte, familia adoptatoare a depus plângere acuzând faptul că Sorina este sechestrată de asistenții maternali.

Sorina a fost luată cu forța de la familia care a crescut-o, în 21 iunie 2019, cu ajutorul autorităților. Imaginile dramatice ale despărțirii copilei de familia care a crescut-o au izbucnit un întreg scandal și un lung șir de dezbateri în spațiul public.