Ce mânca de Paşte familia Ceauşescu. Preparatul tradiţional preferat al dictatorului

Ce mânca de Paşte familia Ceauşescu. Cei doi soţi, Elena şi Nicolae, nu erau adepţi ai obiceiurilor religioase, însă, mâncau preparate tradiţionale. În această perioadă a anului, dictatorul avea un preparat favorit, pe care îl consuma în fiecare an.

29 apr. 2021, 09:53
Ce mânca de Paşte familia Ceauşescu. Preparatul tradiţional preferat al dictatorului
Ce mânca de Paşte familia Ceauşescu

Ce mânca de Paşte familia Ceauşescu. Elena şi Nicolae profitau de această sărbătoare pentru a se reuni la masă cu persoanele apropiate. cuplul mânca toate preparatele considerate și în zilele noastre a fi tradiționale mesei autohtone.

Suzana Andreiaş, fost administrator al reședințelor prezidențiale din Bucureşti şi Snagov, ale cuplului Ceaușescu, a dezvăluit nelipsite preparatele culinare specifice acestor sărbători. Singura diferenţă între românii de rând şi membrii de partid era faptul că cei din urmă nu mergeau la slujbă. Nicolae Ceauşescu, cel puţin, se considera ateu.

Citeşte şi: Elena Ceauşescu: lista cu AMANŢII fostei Primei Doamne a României. Cu cine s-a iubit soţia lui Nicolae Ceauşescu

Ce mânca de Paşte familia Ceauşescu

Dintre toate preparatele tradiționale care erau gătite anual de sărbători, Nicolae Ceaușescu avea unul după care era înnebunit. Aceeași Suzana Andreiaș descrie un moment în care dictatorul a cerut cu insistență cozonac simplu cu stafide.

Să ştiţi că ţineau sărbătorile astea, Paştele, Crăciunul. Mâncau ce mânca toată lumea: carne de miel, ouă roşii, cozonac. Să ştiţi, la ei în casă se făceau întotdeauna ouă roşii.

Pentru mine făcusem, dar pentru ei nu. Şi în ziua aceea, de Paşti, au venit la Snagov. Ouă roşii făcusem şi pentru ei, şi pentru mine. În casă era cozonac de la Sector (Gospodăria de Partid – n.r), frumos aranjat pe tavă. ‘De unde este cozonacul ăsta?’, mă întreabă tovarăşul. De la Sector, îi spun. ‘Tu n-ai făcut?’. N-am făcut!

Mi-a fost ruşine să-i spun că pentru mine am făcut şi pentru ei nu. ‘Uite, noi mergem să ne plimbăm şi tu ne faci cozonac până ne întoarcem!’. În două ore am făcut cozonac acolo, în vilă, în cuptor. I-au pus în maşină şi i-au luat cu tot cu tăvi la Bucureşti. A treia zi de Paşte, când am ajuns la Bucureşti, am mai văzut doar unul în bucătărie.

Şi o întreb pe fata din casă: Olimpia, cine a mâncat, mă, cozonacii ăia? ‘Dumnealor au mâncat’, a zis fata. Lui îi plăcea cozonacul simplu, numai cu stafide”, a spus aceasta, pentru Adevărul.