Ce să faci şi ce să nu faci când bebeluşul este agitat

11 03. 2019, 08:40

Iar cand ingrijesti un bebelus, unul dintre factorii de stress este plansul acestuia. Studiile au demonstrat ca persoanele care ingrijesc un bebelus, fie ca este vorba de mama, tata, bunici sau bone, imediat dupa auzirea plansului bebelusului prezinta o crestere a pulsului si a starii de alerta.

Aceasta reactie determina sa il ajute pe bebelusul neajutorat. Se pare insa ca numai parintii sunt „dotati” cu capacitatea de a-si linisti bebelusul agitataproape imediat. Reactia este putin intarziata in cazul persoanelor straine.

Cand este agitat si plange, acesta comunica, de fapt, cu cei din jur.

Poate transmite semnale precum foame, scutec ud, frig, cald, plictiseala, singuratate, durere sau boala. Bebelusii foloses un singur „cuvant”, plansul, insa, cu timpul, parintii isi dau seama de mesajele transmise de bebelus dupa intensitatea plansului, dupa sunetele scoase.

Un bebelus sanatos, cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 saptamani, plange, in medie, doua ore pe zi. Daca plange mai mult de atat, inseamna ca este afectat de colici.

Imediat ce plange bebelusul, parintii incep sa se gandeasca: Ii e foame? NU! E ud scutecul? NU! Ii e frig sau cald? NU. Atunci probabil, e suparat ca l-am lasat singur in camera lui sa doarma. Si, minune, imediat dupa ce a luat copilul in brate, acesta se linisteste instantaneu si se opreste din plans. Daca s-a oprit din plans, inseamna ca nevoia bebelusului a fost satisfacuta.

Citeşte continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.