Cel mai des întâlnite probleme de sănătate care apar după naștere. Cum le recunoașteți și când e de mers la medic

Fiecare femeie despre perioada sarcinii ca despre cea mai frumoasă și, totodată, cea mai grea experiență trăită.

03 ian. 2022, 17:05
Cel mai des întâlnite probleme de sănătate care apar după naștere. Cum le recunoașteți și când e de mers la medic

Bucuria de a avea un copil întrece orice. Însă, e bine de știut că vine la pachet și cu o mulțime de probleme de sănătate, iar unele din ele persistă chiar și după naștere.

Iată cu ce probleme v-ați putea confrunta după naștere:

Dureri de cap și spate

Probabil ați mai auzit mame care, după naștere, se plâng de picioare umflate, de varice și hemoroizi. Hemoroizii, o complicație frecventă a sarcinii, agravată de compresiunea circulației venoase abdominale, dar și de tulburările de tranzit intestinal specifice perioadei, sunt agravați sever de nașterea naturală.

Toate aceste probleme își găsesc rezolvare printr-un tratament medical adecvat, dietă sănătoasă și exerciții fizice.

Multe femei experimentează și durerile de spate și de cap în primele luni după naștere. Ele pot fi de multe ori severe și pot afecta activitățile de zi cu zi. Kinetoterapia poate fi, bineînțeles, modalitatea de a găsi un echilibru în acest sens. Ajută la revenirea în poziția fiziologică a oaselor bazinului și, evident, la amiliorarea durerilor.

Incontinența urinară

Printre cel mai greu de suportat de află incontinența urinară, care apare la femeile ce au experimentat nașterea naturală. Se ameliorează după un timp, atunci când organismul își revine la starea normală de dinainte perioadei de sarcină. Asta poate însemna câteva luni.

Exercițiile fizice sunt un real ajutor pentru tonifierea musculaturii planșeului pelvin.

Tensiune arterială

În timpul sarcinii, volumbul sanguin aproape că se dublează, iar în unele cazuri poate duce la tensiune arterială crescută. Ea se poate menține chiar și după naștere. Problemele ajung, de regulă, să se stabilizeze, dar sunt și situații în care ele persistă și chiar apar complicații.

Ruptura mușchilor abdominali

Se numește și diastază abdominală și e destul de des întâlnită în timpul sarcinii. Apare din cauza presiunii exercitate de uter, care împinge în musculatura peretelui abdominal. Peste 60% dintre femei pot prezenta diastază abdominală în timpul ultimelor luni de sarcină, problema fiind cu adevărat vizibilă abia postpartum.

Vă puteți da seama printr-o creastă ce se formează vertical pe burtă, deasupra și dedesubtul buricului. Devine evidentă la încordarea musculaturii abdominale. Nu e doar de natură estetică această problemă, ci provoacă dureri de spate, abdomen proeminent, constipație, balonare și tulburări cronice de tranzit intestinal. Și în acest caz ajută mult exercițiile fizice.

Depresia postnatală

Tulburarea de care nu vorbesc multe mame este depresia postnatală. Poate apărea în primul an după naștere și sunt situații când poate lua forme severe.

Iată care sunt cele mai frecvente simptome: insomniile, iritabilitatea, labilitatea afectivă, crizele de plâns, incapacitatea de a face față obligațiilor de mamă, tristețea, oboseala exagerată, scăderea libidoului, anxietatea, sentimentele ambivalente sau negative față de sugar.

Dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni sau cresc în intensitate e clar că e nevoie de ajutor specializat.

Citește și Cardamomul, condimentul care te scapă de problemele digestive ca prin minune. Iată toate beneficiile asupra sănătății

Citește și Cum scoți iarna petele albe de sare de pe încălțăminte. Trucul simplu pe care ar trebui să îl aplicăm cu toții!