Cioloş: Nu vor fi dezangajate fonduri UE pe agricultură, dacă se menţine ritmul de plăţi din 2011

România nu este încă în pericolul de dezangajare de fonduri europene pe dezvoltare rurală nici în acest an, dacă se menţine ritmul de plăţi înregistrat anul trecut, a declarat, joi, Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

RomaniaTV.net
16 feb. 2012, 12:08
Cioloş: Nu vor fi dezangajate fonduri UE pe agricultură, dacă se menţine ritmul de plăţi din 2011

„Este important ca această absorbţie să fie urmărită atât din perspectivă cantitativă a sumelor care sunt absorbite, ca să nu existe riscul dezangajării de fonduri, cât şi calitativă. În momentul de faţă aşa cum stau lucrurile, nici pentru acest an încă nu există risc de dezangajare de fonduri pe dezvoltare rurală dacă se menţine ritmul care a existat şi anul trecut de plăţi. Dar aici, sigur, am avut o discuţie cu domnul ministru Fuia, sunt nişte lucruri care ar trebui urmărite în săptămânile, lunile următoare”, a declarat Cioloş după o întâlnire cu ministrul Agriculturii. El a arătat, că trebuie acordată o atenţie deosebită urmăririi absorbţiei fondurilor de dezvoltare rurală şi din perspectivă calitativă.

„Adică trebuie să se urmărească ce impact au investiţiile care sunt finanţate prin programul de dezvoltare rurală în economia reală din zonele în care aceste investiţii sunt făcute”, a adăugat Cioloş. O altă problemă abordată în discuţiile cu ministrul Agriculturii a fost reforma politicii agrocile comune şi poziţia României în această problematică.

„Poziţia României este construită, dar în săptămânile, lunile următoare România ar trebui să fie prezentă activ în discuţiile care au loc acum între diferite state membre, cu Parlamentul European pe marginea propunerilor pe care Comisia Europeană le-a făcut de reformare a politicii agricole comune. Cred că este important ca România să se regăsească în mod activ şi să nu piardă trenul în aceste discuţii care au loc acum”, a afirmat oficialul european.

Un al treilea punct discutat şi care se află pe agenda comisarului european în vizita în România este aducerea internetului în bandă largă, broadband, în mediul rural. „Există fonduri cu un total de aproape 100 de milioane de euro din fonduri europene, din care mare parte este vorba de bani din fonduri structurale, dar şi dezvoltarea rurală contribuie cu ceva mai mult de 20 de milioane de euro. Este un program pe care sunt întârzieri în momentul de faţă. Eu ca şi comisar european pe agricultură şi dezvoltare rurală îmi doresc ca acest program să poată fi realizat până la capăt în România şi mediul rural să aibă acces la Internet pentru că este un element important pentru dezvoltarea economică a acestor zone”, a afirmat Cioloş.

El a arătat că pe acest subiect va avea o discuţie şi cu ministrul Comunicaţiilor.