Cod galben de vreme extremă. Unde lovesc furtunile în orele următoare. HARTĂ

Meteorologii au emis sâmbătă o avertizare Cod galben de vânt puternic şi averse valabilă în nouă judeţe din ţară până duminică dimineaţa.

25 iun. 2022, 10:35
Cod galben de vreme extremă. Unde lovesc furtunile în orele următoare. HARTĂ

Cod galben de vânt şi averse în nouă judeţe până duminică dimineaţa. Potrivit ANM, sunt vizate judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Dolj şi Olt.

PROGNOZA METEO. Un val de aer tropical loveşte România. Va fi infernal şi la umbră

În aceste zone, instabilitatea atmosferică se va accentua şi se va manifesta prin perioade cu intensificări ale vântului şi vijelii (viteze la rafală de peste 55-75 km/h), descărcări electrice, averse torenţiale şi izolat grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp.

Cod galben. Interval de valabilitate: 25 iunie, ora 15 – 26 iunie, ora 3
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

În Banat, sudul Crișanei, apoi în Oltenia instabilitatea atmosferică se va accentua și se va manifesta prin perioade cu intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…75 km/h), descărcări electrice, averse torenţiale și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp.

Cod galben, harta zonelor afectate

Notă ANM: manifestări de instabilitate atmosferică vor fi local și pe parcursul zilei de duminică.

Avertizarea Cod galben  nu este şi pentrzu Bucureşti. ANM anunţă  că vremea va fi călduroasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări seara și noaptea, dar probabilitatea pentru ploi descurtă durată va fi redusă. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 32 degrade, iar pe parcursul nopții temperatura aerului va scădea spre 18…19 grade, mai scăzută în zona periurbană pânăla 15 grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

Locul din România unde poţi să stai în bungalouri pe apă ca în Maldive! Cum arăta complexul de lux de pe Clisura Dunării!
Prognoza lunii iulie: temperaturi de foc şi ploi puţine
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămâna, în cea mai mare parte a ţării, dar cu o abatere pozitivă mai accentuată în regiunile vestice şi nord-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele centrale, nordice şi la munte. Excepţie va face sudestul extrem al ţării, unde cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale.

Săptămâna 4 – 11 iulie
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioada, în toate regiunile.

Săptămâna 11 – 18 iulie
Temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toată ţară. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Săptămâna 18 – 25 iulie
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămâna, pe întreg teritoriul României.  Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioada vor fi deficitare în regiunile vestice şi nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.