COD RUTIER 2022. Cea mai frecventă greşeală pe care o fac şoferii în vacanţă! Amenzile vin în plic!

Depăşirea vitezei regulamentare şi nepurtarea centurii de siguranţă pe locurile din spate sunt cele mai des întâlnite încălcări ale legislaţiei rutiere în această perioadă.

14 aug. 2022, 19:48
COD RUTIER 2022. Cea mai frecventă greşeală pe care o fac şoferii în vacanţă! Amenzile vin în plic!

Cod Rutier 2022.  Atunci când nu sunt alte prevederi speciale, cu caracter temporar, viteza maximă legală în localități este de 50 km/h, indiferent de tipul autovehiculelor cu care circulă șoferii. Există anumite segmente de drum public pe care șoferii le pot tranzita cu o viteză mai mare cu până la 30 de km/h, vizate de excepție fiind vehiculele din categoria A (motociclete cu sau fără ataș) și cele din categoria B (autovehiculele cu o masă maximă autorizată de până la 3,5 tone și cu maximum 8 locuri pe scaune, în afară de șofer).

COD RUTIER 2022. Greşeala de sezon care îţi aduce o amendă de 1000 de lei. Şoferii sunt total la cheremul poliţistului

De asemenea, vizați de excepție sunt și șoferii care conduc un ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă de maximum 750 kg, ce are o masă maximă autorizată de 4,25 tone, conform Codului Rutier.

Pe drumurile europene, expres și naționale, viteza maximă legală pentru categoriile A și B este de 100 km/h, în vreme ce pe autostradă limita de viteză este 130 km/h.

Mașinile din categoria C, D sau D1 pot tranzita drumurile europene, expres sau naționale cu o viteză maximă de 90 km/h, în timp ce pe autostradă viteza maximă este de 110km/h.

COD RUTIER 2022. În ce situaţii ţi se ia permisul pentru 90 de zile. Toţi românii trebuie să afle asta!

Codul Rutier 2022 prevede acordarea unor amenzi minime de două puncte, adică 290 de lei (punctul de amendă care este de 145 de lei), în timp ce cea mai mare amendă poate ajunge la 2.900 de lei. Acestea se acordă în cazul depășirii vitezei maxime legale cu 10 – 20 km/h. În cazul depășirii vitezei cu mai mult de 21 – 50 de km/h, sancțiunile sunt următoarele:

  • 21-30 km/h peste viteza maximă admisă – patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 lei), plus trei puncte de penalizare;
    31-40 km/h peste viteza maximă admisă – de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 lei), plus patru puncte de penalizare;
    41-50 km/h peste viteza maximă admisă – de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 lei), plus şase puncte de penalizare.

Șoferii care depășesc viteza legală cu peste 50 km/h riscă să fie deposedați de permisul de conducere timp de trei luni, dar riscă și de la nouă la 20 puncte de penalizare.

De altfel, Codul Rutier prevede sancțiuni și pentru șoferii care circulă pe drumurile publice prea încet, în lipsa unui motiv întemeiat, mai exact cu mai puțin de 10km/h sub limita impusă de prevederile legale.

Șoferii riscă amenzi de peste 700 de lei pentru transportul copiilor în condiții nesigure

Când vine vorba despre transportul copiilor, Codul rutier stabilește că șoferii trebuie să se asigure că aceștia poartă centură de siguranță sau, dacă sunt mai mici, că stau într-un scaun special pentru copii, altfel riscă amenzi de câteva sute de lei. Pentru că, doar anul trecut, peste 2.000 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere din țara noastră, Poliția Română a lansat recent o campanie de verificare, dar și de informare cu privire la importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii.

Atunci când transportă copii, șoferii trebuie să respecte o serie de reguli. Astfel, potrivit Codului rutier, șoferii au obligația să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranță sau că sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate.

De asemenea, șoferilor le este interzis să transporte copii în vârstă de până la trei ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor, cu condiția ca în acestea din urmă să ocupe orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.

Totodată, copiii cu vârsta de peste trei ani, cu o înălțime de până la un metru și jumătate, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.

Copiii cu o înălțime de până la 135 de centimetri pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul, stabilește, pe de altă parte, regulamentul de aplicare a Codului rutier, conținut de HG 1.391/2006.

Apoi, copiii cu o înălțime mai mare de 135 de centimetri pot fi transportați în mașină doar dacă poartă o centură de siguranță din dotarea mașinii, cu condiția ca aceasta să nu treacă peste gâtul sau fața copilului. Totodată, ei pot fi transportați în continuare fixați într-un scaun special pentru copii.

De principiu, scaunele pentru copii se instalează, după cum scrie în regulament, pe locurile din spate ale mașinii. Ca excepție de la această regulă, scaunele se pot instala și pe locul pasagerului din față, cu condiția ca acesta să fie orientat cu fața spre direcția opusă direcției de deplasare și cu condiția ca mașina să nu fie dotată cu airbag frontal în dreptul locului pasagerului sau dacă acel airbag a fost dezactivat.

În cazul nerespectării obligațiilor privind transportarea minorilor, șoferii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă). În plus, șoferii prinși transportând copii fără să respecte prevederile legale în vigoare primesc și trei puncte de penalizare.

Cod rutier 2022. Centura de siguranţă este prevăzută de articolul 97 al Codului Rutier, iar nepurtarea ei în timpul mersului se sancţionează cu amendă.

„Art. 97. (1) Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunilor lor, iar cei cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate.

(2) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, în timpul deplasării pe drumurile publice.

(3) Se interzice conducătorilor de autovehicule, precum și persoanelor care ocupă scaunul din față să țină în brațe animale în timpul deplasării pe drumurile publice.

(4) Se exceptează de la obligația de a purta centura de siguranță:

a) conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;
b) femeile în stare vizibilă de graviditate;
c) conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
d) persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;
e) instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.
(5) Persoanele prevăzute la alin. (4) lit. d) sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical, în conținutul căruia trebuie să fie menționată durata de valabilitate a acestuia.

(6) Afecțiunile medicale pentru care se acordă scutire de la portul centurii de siguranță, precum și modelul certificatului medical se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății publice, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în Codul Rutier.

COD RUTIER 2022. În ce situaţii ţi se ia permisul pentru 90 de zile. Toţi românii trebuie să afle asta!

COD RUTIER 2022. Noua legislaţie prevede sancţiuni mai dure pentru şoferii care încalcă regulile de circulaţie. Deşi punctul de amendă a rămas plafonat de Guvern, şoferii care încalcă legea pot rămâne pietoni pentru o perioadă de 90 de zile.

Citeşte şi COD RUTIER 2022. O nouă schimbare majoră, toţi şoferii aplaudă decizia

Potrivit noilor reglementări ce au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, şoferii pot rămâne fără permis auto timp de 90 de zile în următoarele situaţii:

sunt prinşi la volan sub influența băuturilor alcoolice;

conduc o maşină cu probleme grave la sistemul de frânare sau direcție;

depăşesc limita de viteză cu 50 de km/h;

nu opresc la calea ferata când barierele sunt coborate, în curs de a fi coborate sau când luminile roșii sau semnalul sonor se află în funcțiune;

folosesc în mod nejustificat banda de urgență;

dacă fapta conducătorului a fost urmarită ca infracțiune sau, în cazul accidentului cu victime, daca instanța a dispus clasarea, renunțarea la urmărirea penală sau la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicarii pedepsei, iar fapta se încadreaza in cazurile de suspendare a permisului.

Cu toate acestea, şoferii cărora li s-a suspendat permisul auto pentru 90 de zil îl pot recupera mai repede. Perioada de suspendare poate să fie redusă cu 30 de zile și doar în anumite situații.

De exemplu, dacă şoferul sancţionat a trecut cu brio testul de legislaţie sau dacă persoana respectivă a obținut carnetul de conducere cu cel puțin un an de zile înainte de săvârșirea faptei care a dus la suspendarea permisului.

Atenţie, nu pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare a carnetului dacă şoferul respectiv a acumulat într-un an de zile 15 puncte de penalizare, după expirarea ultimei suspendări a permisului. Nici şoferii care au condus sub influența alcoolului și au fost implicati într-un accident rutier care s-a finalizat cu daune materiale nu poți beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului.

Reamintim că începând cu luna ianuarie 2022 au intrat în vigoare noi reguli de circulație pentru șoferi. De exemplu, un șofer care folosește în mod abuziv claxonul sau flash-urile pentru a elibera calea de rulare, frânarea bruscă cu scopul de a-l incomoda sau intimida pe șoferul din spate vor fi sancționate.

Până în prezent, sancțiunile contravenționale erau aplicate pentru cauze generatoare ale accidentelor rutiere, dar acum trebuie să incriminăm și acest comportament abuziv pentru că șoferii pot conduce preventiv.

Sancțiunea pentru acest comportament agresiv este prevăzută cu o amendă între 580 lei și 725 lei, iar permisul de conducere va fi reținut pentru o perioadă de 30 zile, dar dacă acel comportament agresiv are ca urmare și un accident în care s-au produs pagube materiale, sancțiunea contravențională crește până la 1 160 lei, iar permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

În ceea ce privește circulația pe banda de urgență a străzii, această faptă va fi prevăzută cu suspendarea permisului de conducere. Bineînțeles, cresc și alte sancțiuni contravenționale și aici mă refer la consumul băuturilor alcoolice, conducerea cu peste 70 de km la oră pe drumurile publice, față de limita legală.

Citeşte şi COD RUTIER 2022. Reguli noi pentru pietoni. Ce amenzi riscă cei care nu respectă legea