Comandament de urgenţă pentru boala limbii albastre. Vicepremierul cere măsuri pentru prevenirea bolii

26 08. 2014, 15:15

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, ca urmare a solicitării Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în cazul apariţiei, pentru prima dată în România, a bolii limbii albastre – Bluetongue.

„În calitate de preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut reprezentanţilor ANSVSA să ia de îndată măsurile necesare în vederea prevenirii şi limitării transmiterii acestei boli la nivel naţional, după ce în judeţul Buzău au fost confirmate 28 de focare cu un efectiv de 73 bovine şi cinci ovine”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

Citeşte şi ALERTĂ. Focare de boală animală Bluetongue, descoperite în Bulgaria

Astfel, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut specialiştilor să se asigure că populaţia este corect informată cu privire la măsurile dispuse de autorităţi şi referitor la specificul bolii Bluetongue, respectiv că nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor. Totodată, toţi deţinătorii de animale sunt obligaţi să anunţe rapid autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la animalele proprii.

În urma analizării situaţiei, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a adoptat o hotărâre conform căreia alocarea fondurilor necesare controlului şi eradicării bolii să fie asigurate din bugetele ANSVSA şi ale direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, iar fondurile necesare ecarisării teritoriului în localităţile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localităţilor respective.

Conform specialiştilor ANSVSA, boala „Bluetongue” nu afectează omul, dar produce pagube economice prin transmiterea şi îmbolnăvirea altor animale. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populaţie.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale.

Citeşte şi Primul caz de „boala limbii albastre”, diagnosticat în România