Coşmar pentru o educatoare. Agresată sexual în apartamentul Direcţiei de Asistenţă Socială

Doi tineri aflaţi în sistemul de protecţie socială s-au crezut la bordel. “S-au dezbrăcat de blugi şi bluze şi au rămas în colanţi. Când am intrat în cameră (...) râdeau amândoi într-un fel sinistru”, a povestit femeia de 39 de ani care a scăpat ca prin urechile acului de agresori.

18 dec. 2015, 05:19
Coşmar pentru o educatoare. Agresată sexual în apartamentul Direcţiei de Asistenţă Socială

Comportamentul deviant al unor beneficiari din sistemul de protecţie socială face obiectul unei anchete derulate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Pentru prima dată în istoria instituţiei, conducerea DGASPC anchetează circumstanţele în care doi tineri, în vârstă de 21 de ani, ocrotiţi în locuinţe specializate ale direcţiei, au agresat-o sexual pe una dintre femeile care asigurau supravegherea lor. Victima, instructor educator, a depus sesizare la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, dar procurorul de caz a concluzionat că tinerii nu au săvârşit nicio infracţiune.   

Florin Dura şi Emilian Murăraşu au fost cazaţi într-un apartament al DGASPC din Podu Iloaiei pe 23 noiembrie. Aici, tinerii proveniţi din centre de plasament sunt învăţaţi cum să se comporte în societate astfel încât să-şi poată asigura existenţa singuri. Cu toate că sunt într-un regim de protecţie socială, tinerii beneficiază de libertate şi îşi pot organiza programul aşa cum vor, cu condiţia să participe la activităţile instructorilor educatori.

Cele două femei care se ocupă de tineri îi îndrumă să-şi gătească, să-şi spele sau să-şi ia medicamentele la timp. Victima celor doi băieţi a mărturisit sub protecţia anonimatului că tinerii s-au comportat deplasat încă de când au ajuns în locuinţa socială. Pe lângă faptul că furau bani, tinerii practicau şi „jocuri” periculoase. „Într-o seară, în bucătărie, Florin a luat două cuţite şi le-a mângâiat. Atunci mi-a spus să mă aşez cu spatele la uşă că ştie un joc care nu-mi face rău. I-am spus că «nu» şi atunci văzând de la fereastră o doamnă pe stradă m-a întrebat: «oare dacă arunc cuţitul în ea o nimeresc»?”, a spus angajata DGASPC.

Femeia în vârstă de 39 de ani, mamă a doi copii, a povestit plângând că în seara de 10 decembrie cei doi tineri au încercat să o abuzeze sexual. Florin Dura şi Emilian Murăraşu au încuiat uşa apartamentului şi a dormitorului în care stăteau, s-au dezbrăcat şi i-au propus angajatei să-i mângâie în zonele intime. „Mai întâi mi-au spus că vor pizza. După ce le-am făcut, mi-au zis că nu mai vor. Cât am dus la bucătărie platoul, i-am auzit şuşotind. Au închis uşa apartamentului şi uşa dormitorului, s-au dezbrăcat de blugi şi bluze şi au rămas în colanţi. Când am intrat în cameră, Florin era întins pe canapea, Emilian s-a dus în spatele meu şi râdeau amândoi într-un fel sinistru. Mi-am dat seama atunci că se întâmplă ceva şi am început să intru în panică. Florin mi-a strigat: hai, păpuşă, vino lângă mine şi pune mâna că-mi place”, a relatat instructorul educator.

Femeia a reuşit să scape de intenţiile celor doi sunându-şi soţul. Atunci, tinerii au năvălit peste un alt băiat din apartament, un tânăr bolnav de epilepsie, de care şi-au bătut joc în diferite moduri. Mai întâi l-au băut cu pumnii şi palmele, după care l-au forţat să mănânce. „Ei erau sub tratament psihiatric. De ceva timp refuzau să-şi ia medicamentele şi în ziua respectivă colega mea m-a sunat îngrijorată ca să vin să o ajut pentru că amândoi se comportau ciudat. Când am ajuns la apartament, mi-a spus să am grijă pentru că pe ea au atins-o obrăzniceşte pe picioare. După ce au văzut că eu am fugit, au intrat peste un beneficiar care dormea, l-au bătut şi apoi i-au băgat pe gât alimente din frigider”, a adăugat victima pentru Ziarul de Iasi.

Femeia a povestit că în prezent are coşmaruri şi este urmărită de imaginea tinerilor care au încercat să o batjocorească. Angajata DGASPC a depus plângere la IPJ, însă reprezentaţii acestora au declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că procurorul care a preluat cazul a considerat că „nu sunt întrunite elementele unei infracţiuni”.

Conducerea DGASPC a explicat că tinerii care beneficiază de modulul de reintegrare socială au un handicap uşor, dar au discernământ şi răspund din punct de vedere penal ca orice alt cetăţean al ţării. „Este pentru prima dată în istoria noastră când ne confruntăm cu o astfel de situaţie. Au mai fost cazuri de abuz fizic, dar niciodată o tentativă de viol. În aceste locuinţe protejate încercăm să-i învăţăm pe cei care au stat în centre de plasament sau care au urmat şcoli speciale cum să se comporte ca să fie integraţi în societate. Ei suferă de un handicap uşor, dar pot munci şi pot purta o conversaţie. Noi am vrut să-i ajutăm şi s-a ajuns într-o situaţie regretabilă”, a declarat Ioan Ticu, director adjunct DGASPC.

După evenimentul de pe 10 decembrie, tatăl lui Emilian Murăraşu a venit în centrul ieşean şi l-a luat acasă pe fiul său. DGASPC va decide în perioada următoare cum îl va sancţiona pe celălalt tânăr, care încă se află în locuinţa socială.