Creştere foarte mare a nivelului de cesiu radioactiv în apă la Fukushima, în apropiere de ocean

RomaniaTV.net
09 07. 2013, 08:19

Această nouă descoperire nefericită generează noi semne de întrebare privind propagarea apei subterane contaminate.

Potrivit prelevărilor efectuate la 8 iulie, apa subterană dintr-un punct situat la aproximativ 25 de metri de mare conţinea 9.000 de becquerel de cesiu 135 pe litru şi 18.000 de becquerel de cesiu 137, faţă de 99 de becquerel pe litru şi, respectiv, 210 becquerel pe litru cu trei zile înainte. Astfel, cantitatea a crescut de 91 de ori în primul caz şi de 86 de ori în cel de-al doilea.

„Nu putem spune pentru moment dacă apa contaminată se scurge sau nu în mare”, a declarat Tepco.

Grupul promite totuşi să consolideze controalele şi să ia măsuri pentru a împiedica o contaminare mai mare a Oceanului Pacific vecin.

La 5 iulie, Tepco anunţase deja că a descoperit în acelaşi loc un nivel foarte ridicat de elemente radioactive, respectiv o cantitate de stronţiu 90 şi alte elemente care produc raze beta, de 900.000 de becquerel pe litru. La 8 iulie, nivelul acestor substanţe era aproape identic, de 890.000 becquerel pe litru, adică de mii de ori mai mult decât plafonul maxim admis pentru apa de mare.

Tepco a explicat că punctul în care s-a făcut prelevarea este situat acolo unde trece o ţeavă şi unde s-a deversat o mare cantitate de apă contaminată după catastrofa atomică, respectiv în aprilie 2011. Aceasta nu explică totuşi creşterea bruscă a cantităţii de cesiu.

Centrala Fukushima Daiichi a fost devastată de un cutremur urmat de tsunami la 11 martie 2011 în nord-estul arhipelagului.

Combustibilul s-a topit în trei dintre cele şase reactoare ale centralei, de unde prezenţa a numeroase elemente radioactive în împrejurimi.