Creşterea preţurilor la alimente ar putea duce la o criză umanitară masivă. Avertismentul specialiştilor

Publicat: Marţi, 03 Decembrie 2019 12:34 // Actualizat: Marţi, 03 Decembrie 2019 12:34 // Sursa: romaniatv.net

Creșterea prețurilor la alimente ar putea provoca mai degrabă o criză umanitară și mai puțin o recesiune economică globală, avertizează specialiștii. Jumătate din populația lumii este vulnerabilă la un astfel de risc, de aici și temerile că astfel de scumpiri ar putea duce la o criză socială.

Foto: digi24.ro

Între iunie 2010 și februarie 2011, indexul prețurilor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a crescut cu 41%, scrie digi24.ro. Creșterea aceasta, cumulată cu probleme ce țin de corupție, rata mare a șomajului și majorarea decalajului dintre săraci și bogați, au contribuit la seria de proteste din Primăvara Arabă. Proteste înregistrate în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Multe dintre tensiuni nu au dispărut nici până în prezent.

Citeşte şi Carnea de porc va fi mai scumpă cu aproape 20% de Sărbători

Potrivit unor studii, 50 de țări ale lumii sunt extrem de vulnerabile la creșterea prețurilor la alimente. O picătură în economia mondială, dar un ocean în populația lumii. Acestea reprezintă doar 26% din PIB-ul global, însă au o pondere de peste 59% în totalul populației. Dintre aceste țări, toate cu excepția a 4 sunt economii emergente. Veniturile oamenilor din țările în curs de dezvoltare se duc în cea mai mare parte pe mâncare și pe cheltuielile cu locuința, iar foarte mulți sunt la limita sărăciei. Ori pe măsură ce prețurile cresc, vor cheltui o proporție și mai mare din veniturile lor pe produse alimentare, în detrimentul altor produse esențiale traiului.

Creşterea prețurilor la alimente ar fi o piatră de moară în economia globală, având în vedere că mai mult de jumătate din populația lumii este vulnerabilă la un astfel de risc. Și nu din punct de vedere al unei recesiuni, ci din considerente sociale.

Protecționismul comercial, devenit o modă după atacurile lui Trump, ar putea cântări mult în prețul alimentelor.

Și atunci când prețurile produselor alimentare cresc, apar tulburările sociale și în cele din urmă guvernele sunt împinse să intervină în reducerea exporturilor. Așa cum se întâmplă în prezent în țările din Asia, care au început să importe masiv, pe măsură ce nu mai sunt capabile să își hrănească întreaga populație.

Pe lângă Asia, Africa și Orientul Mijlociu sunt de asemenea regiuni vulnerabile creșterilor de prețuri. Țările din aceste regiuni tind să aibă un PIB mai mic pe cap de locuitor, o pondere ridicată a alimentelor în consumul casnic și sunt mari importatori. Pe de altă parte, experții atrag atenția că multe dintre cele mai expuse economii la astfel de riscuri sunt deja dărâmate de război și suferă de sărăcie extremă. Primele cinci cele mai vulnerabile țări la creșteri de prețuri sunt Libia, Tadjikistan, Muntenegru, Siria și Algeria.

Spre exemplu, importurile nete de alimente din Libia au o greutate de 9,1% în PIB-ul țării. Și pentru că statele care își bazează consumul pe importuri masive sunt mai sensibile la prețuri, experții atrag atenția că astfel de majorări cresc riscul de crize umanitare. Mai ales că suntem la limita unei crize alimentare la nivel mondial.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7785
RON
09 Dec
noapte -2 °
zi 4 °
Ultimele joburi adaugate
24 H