Cristi Danileţ: Cei 7 violatori ai elevei din Vaslui sunt astăzi liberi, graţie recursului compensatoriu

Publicat: Luni, 04 Noiembrie 2019 13:03 // Actualizat: Luni, 04 Noiembrie 2019 13:04 // Sursa: romaniatv.net

Judecătorul Cristi Danileț a anunţat că cei șapte autori ai violului de la Vaslui “care a cutremurat o țară întreagă – au fost condamnați la 10 ani, 8 ani, respectiv 6 ani de închisoare – astăzi toți sunt liberi, grație recursului compensatoriu”.

Cei 7 tineri au agresat sechestrat și agresat sexual o fată, în noiembrie 2014, când aceasta se întorcea de la școală, potrivit Digi 24. Primul a fost eliberat după ce a ispășit trei ani și jumătate din condamnarea pe care a primit-o în 2015 pentru viol în formă agravantă și lipsire de libertate, potrivit sursei citate.

Judecătorul Cristi Danileț, membru al Asociației VeDem Just, a amintit în cadrul conferinţei SuperTeach despre “un alt fenomen prezent în Romaânia – porn revenge și șantajul cu poze intime. Îi învățăm pe copii că tot ce le transmit altora în mediul online s-ar putea să fie la un moment dat periculos pentru ei. Dar, desigur, noi evităm să facem educație sexuală în școli, pentru că se supără preoții și probabil unii dintre părinți”, transmite edupedu.

Judecătorul a amintit și că “15 ani e vârsta consimțământului sexual și orice raport sexual consumat cu o persoană, chiar cu consimțământul acesteia, dar sub 15 ani, poate să atragă dosar penal pentru autor“.

Danileț a atins și subiectul grupurilor de whatsapp, extrem de frecvente printre părinți, și a amintit cazul elevilor unui liceu din Cluj care “și-au făcut un grup de discuții pe internet în care și-au permis să insulte profesorii din școală, ceea ce a generat o complexă acțiune disciplinară împotriva a vreo 60 de elevi”.

“Așa am aflat că există grupuri pe internet, publice sau private. În cele din urmă, Curtea Supremă a stabilit: toate discuțiile purtate în mediul online sunt, de fapt, în spațiul public și trebuie să atragă răspunderea celor care încalcă legea“, a declarat judecătorul.

Ce trebuie să facă profesorii când un minor este agresat

Judecătorul Cristi Dănileț a răspuns: “Aveți obligația arătată în legea 272 din 2004 cu privire la promovarea și protejarea drepturilor copilului, care spune că organele statului care au în supraveghere sau în educare copii trebuie să anunțe imediat DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) cu privire la buz sau neglijență. Deci dacă un copil pleacă de acasă, fuge de acasă sau vine la școală cu urme de vânătăi pe el sau v-a spus o fată, de regulă, că a fost agresată de concubinul mamei – ăsta e un fenomen în România – imediat anunțați DGASPC sau Parchetul, adică locul în care sunt procurori. Aveți obligație legală, nu este posibilitate. Este obligație”.

Cristi Danileț le-a spus profesorilor că au la dispoziție un manual de educație juridică, care poate fi descărcat gratuit, “pastile” cu informații juridice prezentate succint, pe înțelesul copiilor, dar și că pot organiza opționale de Educație juridică.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Cristi Danileţ viol Vaslui
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8357
RON
13 Aug
noapte 20 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H