Cristina Chiriac: „Pavel Avrămoiu l-a angajat pe Dragoş Bîlteanu consilier personal la World Trade Center”

WTCB a fost înfiinţat în 1994, ca societate mixtă româno-franceză, în care partea română deţinea 55% din acţiuni. Tot din complexul World Trade Center Bucureşti face parte şi Hotelulul Pullman, de 4 stele, inclus în reţeaua internaţională Accor. World Trade Center Bucureşti este membru al Asociaţiei World Trade Centers din 1994.

RomaniaTV.net
15 mart. 2017, 10:43
Cristina Chiriac: „Pavel Avrămoiu l-a angajat pe Dragoş Bîlteanu consilier personal la World Trade Center”

În luna iunie 2011, Tribunalul Bucureşti a deschis procedura insolvenţei WTC România pentru a o proteja de o datorie istorică de 40 milioane de euro. Această datorie provine dintr-un credit sindicalizat, contractat în perioada 1992-1994 de la trei bănci franceze. Pentru acest împrumut, Credit Lyonnais, BNP Paribas şi Societe Generale au cerut o garanţie suverană de la stat, potrivit lui Mircea Ursache, fost preşedinte WTC. Statul a plătit, în contul datoriei WTCB, echivalentul în lei a peste 110 milioane de dolari, WTCB rămânând, astfel, dator către stat. În 2014, administratorul judiciar Euro Insol a fost înlocuit cu Valor SPRL.
Principalii acţionari ai WTCB au fost, iniţial, compania franceză Bouygues, firma elveţiană Debarth şi fostul Bancorex, toate cu participaţii puţin peste 20%. În anii care au urmat, WTCB a pierdut Satul Francez şi Clubul Francez, cumpărate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti cu aproximativ 15 milioane de dolari.

Între timp, printre acţionarii World Trade Center au ajuns să se numere Fondul Proprietatea (19,9%), Camera de Comerţ a României (6,27%), Primăria Bucureşti (5,15%) şi Tarom (2,6%), alături de Bouygues Batiment International (21,51%), Debarth SA (20,23%), Financiara SA (7,91%), Astra SA (5,78%), TC Carpaţi SA (3,43%) sau SIF Muntenia (2,68%).

Cristina Chiriac a câştigat, săptămâna trecută, definitiv şi irevocabil, procesul cu WTC Bucureşti, iar instanţa a dispus reîncadrarea sa pe funcţia de director general, după ce fusese demisă în 2014. Domnia sa ne-a acordat un interviu despre situaţia actuală de la WTC Bucureşti.

Reporter: Vă rugăm să ne povestiţi cum aţi fost demisă şi de ce?

Cristina Chiriac: În anul 2014, imediat după ce am terminat cel mai mare eveniment al companiei – Adunarea Generală World Trade Center – la care au participat reprezentanţi WTC din toată lumea, am fost demisă de către administratorul special Pavel Avrămoiu, fără nici un fel de preaviz sau motiv, fără a se respecta prevederile legale din Codul Muncii. Domnul Pavel Avrămoiu era, la acea vreme, administrator special. El fusese contestat de administratorul judiciar al WTCB SA, respectiv Euro Insol, pentru neconcordanţe în activitatea sa de administrator special. Conform legii insolvenţei, o societate în această situaţie, în perioada de observaţie, poate avea un administrator special la propunerea acţionarilor. Mai precis spus, administratorul special preia atribuţiile Consiliului de Administraţie. Administratorul special şi administratorul judiciar conduc împreună activitatea debitoarei.

Reporter: De cine a fost numit domnul Pavel Avrămoiu?

Cristina Chiriac: Pavel Avrămoiu a fost propus de către Primăria Capitalei, pe vremea când Sorin Opres¬cu era primar general, iar domnul Avrămoiu era consilierul personal al acestuia. A fost ales de către acţionari în 2012 administrator special al World Trade Center după care a fost suspendat, ca urmare a unor activităţi desfăşurate cu încălcarea mandatului. Îmi aduc aminte că asta a decis judecătorul sindic la acea vreme, în urma unui proces în instanţă. Eu am fost angajată, ulterior, în 2013 de către administratorul judiciar, respectiv Euro Insol, care a fost înlocuit în 2014, de către judecătorul sindic Mircea Moldovan, la cererea unor creditori.

CITEŞTE CONTINUAREA AICI