CSM a sesizat CCR cu privire la un conflict juridic între puteri în cazul senatorului PSD Dan Şova

RomaniaTV.net
30 03. 2015, 16:43

„Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict de natură juridică constituţională între menţionatele autorităţi publice, în măsură să împiedice autoritatea judecătorească să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită, în vederea restabilirii ordinii constituţionale care trebuie să existe între autorităţile publice prevăzute în Titlul III din Constituţia României.
Sesizarea Curţii Constituţionale a fost formulată în temeiul dispoziţiilor art. 146 lit. e) din Constituţia României, republicată, ale art. 34 şi următoarele din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 24 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările ulterioare”, se arată într-un comunicat al CSM.

VEZI AICI SESIZAREA DEPUSA DE CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR cu privire la existrenţa unui conflict instituţional, după ce Senatul a respins cererea parchetului de arestare preventivă a senatorului PSD Dan Şova.

În ziua de 26 martie, Curtea Constituţională a României a înregistrat cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe de o parte şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte. Cererea a fost formulată de Preşedintele României”, potrivit unui comunicat de presă al Curţii.

Şeful statului solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa conflictului juridic de natură constituţională „ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispoziţiile legale cu Constituţia în ceea ce priveşte majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviinţare a cererilor de reţinere/arestare a unui deputat/senator, cu consecinţa blocării activităţii puterii judecătoreşti”.

Curtea Constituțională urmează să analizeze sesizarea de neconstituționalitate a articolului 173 din Regulamentul Senatului în data de 8 aprilie.

Solicitarea DNA de arestare a senatorului PSD Dan Şova a înregistrat 79 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă” şi 5 abţineri. Potrivit anunţului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu a încuviinţat arestarea preventivă a lui Dan Şova. Numărul total al senatorilor este de 168, majoritatea fiind, astfel, de 85 de parlamentari.

Deocamdată, Şova a rămas cu imunitatea la arestare doar pe baza procesului verbal de constatare a rezultatului votului, în Monitorul Oficial nefiind publicată încă vreo hotărâre oficială a Senatului de respingere a cererii DNA.

Dan Șova este acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.