Cum a ţepuit Maricel Păcuraru Loteria Română cu cartele telefonice de 5,4 milioane de euro?! Dosarul care îl poate bagă din nou la puşcărie pe mogulul media are 42 de amânări în instanţă! Caracatiţa de firme prin care a spălat banii!

Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, va da din nou explicaţii în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru că ar fi păgubit Loteria Română cu peste 5 milioane de euro. Cercetat pentru spălare de bani, complicitate la spălare de bani şi participaţie improprie la abuz în serviciu, afaceristul spune că este „total nevinovat” şi neagă toate acuzaţiile. Mai mult, Păcuraru a reuşit să tergiverseze o posibilă decizie de condamnare a sa deoarece dosarul are nu mai puţin de 42 amânări în instanţă.

28 ian. 2021, 15:39
Cum a ţepuit Maricel Păcuraru Loteria Română cu cartele telefonice de 5,4 milioane de euro?! Dosarul care îl poate bagă din nou la puşcărie pe mogulul media are 42 de amânări în instanţă! Caracatiţa de firme prin care a spălat banii!

Omul de afaceri Maricel Păcuraru ar urma să se prezinte pe 22 februarie la Tribunalul Bucureşti pentru judecată. Luni, 25 ianuarie, magistraţii au amânat cauza, şedinţa fiind încheiată pentru a fi analizate probele depuse la dosar.

Instanţa a luat aceeaşi hotărâre şi la precedentul termen din 14 decembrie 2020. Maricel Păcuraru a mai obţinut o amânare pe 2 noiembrie 2020, pe motiv că au fost administrate noi probe la dosar.

Chiar în plină stare de urgenţă, decretată din cauza pandemiei de COVID-19, magistraţii Tribunalului Bucureşti au amânat, pe 6 aprilie, luarea unei decizii privind soarta lui Maricel Păcuraru (foto). Motivul este prezentat sec pe portalul instanţelor: lipsă apărare.

Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS, când iese din sediul instanţei

Maricel Păcuraru, despre fraudele de peste 5 milioane de euro de la Loteria Română. “Aștept ca Parchetul să îmi demonstreze vinovăția”

Numai în anul trecut, Tribunalul Bucureşti a amânat de nouă ori judecarea dosarului lui Maricel Păcuraru. De la momentul trimiterii sale în judecată, patronul Realitatea PLUS a reuşit, însă, să tergiverseze luarea unei decizii de nu mai puţin de 42 de ori, aşa cum reiese din datele făcute publice de Tribunalul Bucureşti.

Document EXCLUSIV! Maricel Păcuraru controlează majoritar Romprest! Actul dintre el şi fiul lui Florian Walter! Firma lui Walter are sediul în casa lui patronului Realitatea de pe Strada Frumoasă!

În martie 2017, Maricel Păcuraru a declarat în fața instanței că este „total nevinovat”. Mogulul media a spus că aşteaptă ca procurorii să îi dovedească vinovăţia, după ce a fost întrebat de un magistrat dacă recunoaşte acuzaţiile din dosarul în care a fost trimis în judecată pentru prejudicierea Loteriei Române cu peste 5 milioane de euro, conform procurorilor DNA.

“Mă consider total nevinovat. Am rugămintea, pentru că am probleme de sănătate, să nu particip la proces. Aștept ca Parchetul să îmi demonstreze vinovăția. Nu vreau să dau declarații în cauză”, a spus Maricel Păcuraru în fața judecătorului, conform Vocea.biz.

Astfel, au trecut mai bine de cinci ani de la momentul trimiterii în judecată a lui Maricel Păcuraru, fără a instanţa să pronunţe o decizie definitivă în acest caz.

Document oficial! Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Primăria Capitalei confirmă că Maricel Păcuraru a măcelărit o clădire dintr-o zonă protejată FĂRĂ AUTORIZAŢIE! Mogulul media riscă puşcăria!

Maricel Păcuraru, trimis în judecată în dosarul Loteriei Române în timp ce era în puşcărie pentru alte fraude

Maricel Păcuraru a fost eliberat din închisoare la sfârşitul lunii ianuarie 2017, după ce Judecătoria Brăila i-a admis cererea de liberare condiţionată. Pe 3 noiembrie 2014, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv pe Maricel Păcuraru și pe fostul director al Poștei Române, Mihai Toader, la câte patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privind polițele de asigurare pentru angajați. Prejudiciul provocat depăşeşte patru milioane de euro.

Maricel Păcuraru a fost trimis în judecată pe 30 decembrie 2015 în dosarul în care DNA îl cercetează pentru spălare de bani, complicitate la spălare de bani şi participaţie improprie la abuz în serviciu. Alături de patronul Realitatea PLUS este anchetat şi Ovidiu Rîpanu, la data faptelor șef Serviciu Achiziții al Loteriei Române, și alți 10 inculpați – persoane fizice și juridice.

Maricel Păcuraru a vândut prin firmele sale Loteriei cartele telefonice Pelegrin de 20 euro. Cum s-a ajuns la tunul de peste 5 milioane de euro dat companiei naţionale

Procurorii au descris în detaliu modul prin care Maricel Păcuraru şi ceilalţi inculpaţi din dosarul fraudării Loteriei Române. Rechizitoriul însumează nu mai puţin de 39 de pagini prin care procurorii lansează acuzaţii grave la adresa patronului Realitatea PLUS.

Citeşte întreg rechizitoriul DNA în care Maricel Păcuraru e acuzat de spălare de bani.

În 5 decembrie 2008, societatea SC Form Trade SRL (în prezent radiată), administrată în fapt de Ionuţ Marius Marinescu, în calitate de beneficiar, a încheiat cu Compania Naţională Loteria Română SA (CNLR) un contract de comision, în baza căruia putea să-şi vândă, prin intermediul agenţiilor loto, printre altele, şi cartele telefonice Pelegrin.

Aşa arată cartelele Pelegrin de 20 de euro, vândute Loteriei Române prin intermediul firmelor lui Maricel Păcuraru

Conform contractului, Loteria îşi reţinea un comision din sumele încasate ca urmare a vânzării cartelelor telefonice, nu angaja resurse financiare proprii şi nu risca nimic în cazul în care bunurile puse pe piaţă nu se vindeau.

Procurorii DNA susţin că, în 30 aprilie 2009, Ovidiu Rîpanu, angajat în Loteriei, ca urmare a susţinerii omului de afaceri Maricel Păcuraru, a negociat cu Ionuţ Marius Marinescu schimbarea temporară a clauzelor contractului. Modificarea a fost realizată prin încheierea unui proces-verbal de negociere a clauzelor.

De altfel, în documentul respectiv se menţionează că persoanele între care s-au purtat negocierile au fost Marinescu Ionuţ-Marius, în calitate de reprezentant al firmei beneficiare şi Gheorghe Benea, director general al C.N. Loteria Română SA, precizează procurorii DNA.

„În realitate semnătura atribuită lui Gheorghe Benea îi aparţine inculpatului Ovidiu Rîpanu (delegat doar să conducă Serviciul achiziţii), care a negociat şi a semnat în locul directorului general, fără o delegare în acest sens (…)”, spun procurorii DNA.

Mai mult, anchetatorii susţin că Ovidiu Rîpanu şi Ionuţ Marius Marinescu au convenit transformarea contractului de comision în unul de achiziţie de bunuri, cu toate că ştiau că încalcă legea.

“În urma simulării unei negocieri, contractul de prestări servicii a fost transformat în unul de achiziție de bunuri, Ovidiu Rîpanu asumându-și  în  numele  CNLR,  în  schimbul  unor  beneficii  aparente și  derizorii, obligații  păguboase  și  riscuri  comerciale.  A  fost  convenit  astfel  ca  CNLR  să plătească anticipat o cantitate de circa 700.000 de cartele telefonice de valori diferite pe care urma să le vândă, suportând și costurile de transport către agențiile loto; în acest mod, CNLR credita afacerea și pe Form Trade SRL, își indisponibiliza resurse financiare și  își  asuma  riscul  de  a  nu  vinde bunurile  achiziționate.

Înțelegerea frauduloasă presupunea ca Form Trade SRL să furnizeze companiei naționale cartele telefonice Pelegrin, pe care Maricel Păcuraru le punea la dispoziție prin firmele sale(controlate prin interpuși precum Bertalan Emil)”, reiese din rechizitoriul procurorilor DNA.

Potrivit anchetatorilor, SC Form  Trade SRL  a  furnizat Loteriei  Română SA un  număr  de 153.271  cartele Pelegrin de 20  de  euro,  187.858  cartele Pelegrin de  10  euro  şi 199.399 cartele Pelegrin de 5 euro, aşa cum rezultă din avizul de însoţire a mărfii nr. 2/26.05.2009 (…).De  asemenea,  au  fost  livrate  30.000  de  cartele Pelegrin de  20 euro,  12.000  de  cartele Pelegrin de  10  euro,81.000  de carteleprepay   de 4euro şi 30.000  de  cartele prepay-music de 4 euro, aşa cum rezultă din avizele de însoţire a mărfii nr. 3 –5, din data de 02.06.2009.

Valoarea  totală  a cartelelor  este  de  31.855.132,69  lei  din  care Tva-ul  este  de 5.086.113,67 lei.

Directorul Loteriei a încercat să muşamalizeze tunul dat Loteriei prin cartelele vândute prin firmele lui Maricel Păcuraru

Procurorii DNA arată că factura a întocmită la solicitarea lui Ionuţ  Marius  Marinescu şi certificată „în  privinţa realităţii, regularităţii şi legalităţii” de Ovidiu Rîpanu.

“Certificarea  se  raporta  nu la contractul  nr. (…).12.2008,  ci  la  procesul  verbal  de  negociere  nr. (…)/30.04.2009, care era nelegal și care nu putea produce nici un fel de efecte”, arată anchetatorii în rechizitoriu.

Chiar dacă a aflat despre fraudele comise în compania naţională, Gheorghe Benea, director general al CNLR) nu a informat consiliul de administraţie şi „și nu a făcut demersuri de anulare a procesului verbal de negociere prin care se intenționa modificarea contractului de comision, precum și a plății către SC Form Trade SRL”.

„Inculpatul Gheorghe Benea a dezinformat Ministerul Finanțelor Publice cu privire la cele petrecute și a inițiat măsuri de ascundere a fraudei și a prejudiciului (darea în consum intern a cartelelor telefonice sau oferirea lor drept premiu câștigătorilor la jocurile loto pentru a nu risca revocarea din funcția de director general, acceptând totodată faptul că asigură astfel un folos necuvenit SC Form Trade SRL și că-i protejează pe făptuitori de tragerea la răspundere penală”, explică procurorii anticorupţie.

Citeşte şi: Gheorghe Benea, fostul director al Loteriei Române, a murit

Pentru că vânzările de cartele erau reduse, Gheorghe Benea (foto) a emis o circulară prin care le punea în vedere angajaţilor din centrele Loteriei că „încasările obţinute în urma comercializării acestor produse se  vor  lua  în  considerare  la  gradul  de  realizare  a planului  agenţiei/lucrătorului comercial”.

Gheorghe Benea, fost director al Loteriei, la momentul în care Maricel Păcuraru a pus la cale afacerea cartelelor Pelegrin

Procurorii DNA îl acuză pe Benea că a dispus printr-o circulară din noiembrie 2010 ca în sediile centrale din Bucureşti, toate centrele de profit din ţară şi 651 de agenţii să fie folosite cartelele telefonice Pelegrin cu o valoare de 20 de euro, furnizate prin firmele lui Maricel Păcuraru.

“Ideea acestei circulare i-a aparținut tot lui  Gheorghe  Benea. E  de  observat  că,  în  loc  să  schimbe  abonamentele  vechi convenite   cu (…) cu   unul   singur (centralizat) care   includea   minute   gratuite (disponibile în oferta (…)) Gheorghe Benea a optat pentru menținerea abonamentelor vechi, impunând ca o parte din convorbirile efectuate în rețeaua (…), oricum  taxate suplimentar,  în  afara  costului  abonamentului, să  fie  efectuate folosind  cartelele Pelegrin (destinate  convorbirilor  internaționale);  CNLR  nu  a  ieșit  în  câștig  din această opțiune”, explică procurorii DNA.

Mai apoi, Rîpanu i-a determinat pe alţi angajaţi ai CNLR ca, din culpă sau fără vinovăţie, să avizeze ori să dispună plata. Astfel, a provocat Loteriei Naţionale un prejudiciu de 25.484.106,16 de lei, adică de peste 5,2 milioane de euro.

Circuitul prin care Maricel Păcuraru ar fi „spălat” milioane de euro

DNA arată că, din această sumă, Maricel Păcuraru ar fi „spălat” prin firmele lui 20 de milioane de lei pentru sine și aproape 4,5 milioane pentru  Marius Marinescu şi Ovidiu Rîpanu.

“Toate cartelele telefonice scratch erau marca Pelegrin, procurate de Dynamic Solution SRL și Perfect Tour SRL de la Global Network System SRL, controlată tot de Maricel Păcuraru (prin interpusul Bertalan Emil).

Banii obținuți din infracțiune au fost spălați prin tranzacții bancare succesive, pe două circuite financiare:

1. CN Loteria Română SA→Form Trade SRL→Perfect Tour SRL→ Grup Financiar IFN SA→Pronova SRL/Pronova 2005 SRL/Invest Imobiliare SRL/Global Network System SRL. Prin acest circuit financiar au fost spălați 20.152.353 lei de lei, beneficiar real fiind inculpatul Maricel Păcuraru.

2. CN Loteria Română SA→Form Trade SRL→TGV Holding SRL→ Dynamic Solution SRL→Global Network System SRL. Prin acest circuit financiar au fost spălați 4.500.000 lei, beneficiari reali fiind Ionuț Marius Marinescu și Ovidiu Rîpanu”, precizează procurorii anticorupţie.

Anchetatorii afirmă că „operațiunile bancare desfășurate erau menite a ascunde beneficiarii reali, precum și adevărata natură a provenienței banilor, cunoscând că provin din săvârșirea unei infracțiuni care a prejudiciat CN Loteria Română SA”.

Finanţatorul Realitatea PLUS, eliberat condiţionat în urma unor “erori” judiciare

Maricel Păcuraru a fost eliberat condiţionat din închisoare, iar decizia pronunţată de Judecătoria Brăila pe 16 ianuarie 2017 a rămas definitivă deoarece nu a fost contestată de DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că nu a ştiut despre caz pe motiv că “nu a fost anunţată” de judecător, chiar dacă dosarul de corupţie a fost instrumentat de procurorii DNA.

Un procuror de parchet local care a fost de acord cu liberarea finanţatorului şi s-a prezentat la judecată în locul unui procuror DNA, arată jurnalista Sorina Matei, pe blogul ei.

După 26 de zile de la decizia instanţei, DNA a contestat liberarea condiţionată definitivă a lui Maricel Păcuraru, numai după ce a fost întrebată public.

Procurorii DNA aveau trei zile la dispoziţie pentru a formula o contestaţie. Pentru acest lucru nu a fost făcut nici în 10 zile, Maricel Păcuraru a fost eliberat condiţionat de sub puterea mandatului de executare 688/2014 emis de Tribunalul Bucureşti, secţia I Penală, notează sursa citată.

“La şedinta publică din 16 Ianuarie 2017 când s-a decis prin sentinţă eliberarea lui Maricel Păcuraru, Ministerul Public a fost reprezentat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila care a fost de acord cu eliberarea condamnatului (foto jos), şi nu de către un procuror DNA, aşa cum spune legea, având în vedere că Maricel Păcuraru a fost condamnat într-un dosar instrumentat de DNA”, mai spune Sorina Matei.

Pe 3 noiembrie 2014, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv pe Maricel Păcuraru şi pe fostul director al Poştei Române, Mihai Toader, la câte patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privind poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.

Pe latura civilă, instanta i-a obligat pe cei doi, alături de alţi sase inculpaţi din dosar, să restituie Poştei Române suma de 14,3 milioane de lei, la care va fi adăugată dobânda calculată până la plata efectivă a datoriei.

Cine este Maricel Păcuraru. Provine dintr-o familie de ciobani, a fost ospătar şi are mai multe condamnări

Presa din Galaţi scrie că Măricel Păcuraru este considerat o figură extrem de proeminentă în primii ani după Revoluţie. Născut în familia unui cioban din localitatea Vânători, din apropiere de Galaţi, Păcuraru a intrat în afaceri la 25 de ani, după ce a fost mai întâi ospătar. După ce mai multe afaceri fără succes în Constanţa, Maricel Păcuraru se întoarce apoi la Galaţi, unde şi-a înfiinţat mai multe benzinării, magazine, precum şi afaceri cu tablă de la combinatul siderurgic.

În 1996, Maricel Păcuraru ia un credit de la Banca Internaţională a Religiilor de peste 1,5 milioane de dolari, bani care nu ar mai mai fost daţi înapoi niciodată, aşa cum precizează publicaţia gălăţeană Viaţa Liberă. Pe lista băncilor dispărute de la care Păcuraru ar fi obţinut împrumuturi mari se numără şi Bankcoop, cu cinci miliarde de lei vechi şi Dacia Felix, cu două miliarde de lei vechi.

În iulie 1996, Maricel Păcuraru, preşedinte al grupului de firme MHC, a fost arestat pentru bancrută frauduloasă, fals şi uz de fals. El a fost învinuit că ar fi ştampilat în alb un chitanţier cu ştampila Parohiei Timişoara, pentru a acoperi un prejudiciu de 600 de milioane de lei adus holdingului său. O lună mai târziu, Păcuraru a fost pus în libertate, în urma unei decizii a Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti.

Maricel Păcuraru mai fusese condamnat şi în 1992, când a primit zece ani de închisoare pentru înşelăciune, însă a fost eliberat după nouă luni, deoarece Curtea de Apel i-a schimbat încadrarea juridică, dispunând cinci luni de închisoare. Afacerile controversate au continuat, însă, iar numele sau a apărut în noi dosare de infracţiuni economice, fals intelectual şi înşelăciune.

Una dintre cele mai controversate relaţii de afaceri dezvoltate de firmele lui Păcuraru a fost cea legată de contractele cu Poşta Română şi de încercarea de privatizare a Poştei.

Păcuraru a fost acuzat de procurorii DNA de comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi spălare de bani. Acuzaţiile erau legate de încheierea unor poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române pentru riscuri precum accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate.

Poliţele fuseseră încheiate între Compania Naţională Poşta Română şi mai multe firme de asigurare, prin intermediari, cu încălcarea regulamentelor Poştei şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă, producându-se astfel un prejudiciu de peste patru milioane de euro.

Numele Păcuraru apare şi în cazul tentativei de privatizare a Poştei Române în anul 2006. De fapt, aici s-a încercat preluarea controlului acţiunilor la care aveau dreptul angajaţii Poştei, precum şi restructurarea prin externalizare a unor servicii din cadrul Companiei.


loading...