Cum arată prima bancnotă din România pe care va apărea chipul unei femei și când va fi pusă în circulație. Figura istorică feminină, aleasă de BNR

Prima bancnotă din România pe care va apărea imaginea unui personaj istoric feminin, Ecaterina Teodoroiu, va fi pusă în circulație abia în 2022, deși BNR anunțase inițial că acest lucru se va întâmpla în 2020.

22 nov. 2021, 19:47

Prima bancnotă din România, pe care va apărea imaginea unei personaj feminin de importanță istorică, va fi pusă în circulație abia în 2022, deși acest lucru fusese inițial anunțat de BNR pentru 2020.

Potrivit comunicatului BNR, bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei și va fi imprimată cu portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial.

BNR, anunţ alarmant! Prognoza evidenţiază o ‘înrăutățire semnificativă’ a creșterii inflației

Banca Comercială Română anunțase în iulie 2019 că anul următor va pune în circulație prima bancnotă pe care va apărea chipul unei femei. Din păcate acest proces a suferit întârzieri, astfel că bancnota va apărea abia la începutul lui 2022.

Inițiativa BNR de a pune în circulația bancnota pe care este imprimat portretul Ecaterinei Teodoroiu face parte dintr-o inițiativă menită să sublinieze rolul important al femeilor din punct de vedere istoric, cultural și social.

„Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

BNR schimbă condiţiile de creditare. Avans mai mare pentru românii care vor să-şi ia casă cu credit

Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităților feminine – ce a găsit o largă susținere în societatea românească. Banca Națională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

BNR va face publice în curând macheta bancnotei, elementele de siguranță și identificare, precum și data exactă a lansării în circulație”, se arată în comunicatul BNR.