Cum arătau strămoșii noștri: Fețele precursorilor oamenilor, reconstituite de cercetători FOTO

O expoziție din Dresda, Germania, a folosit tehnologia medico-legală pentru a recrea fețele strămoșilor oamenilor care au trăit cu până la 7 milioane de ani în urmă.

RomaniaTV.net
09 ian. 2012, 17:32
Cum arătau strămoșii noștri: Fețele precursorilor oamenilor, reconstituite de cercetători FOTO

Cele 27 de fețe-model au fost create folosind mai multe fosile, inclusiv cea a unui sahelanthropus tchadensis, care a trăit acum circa 7 milioane de ani, în Africa.

Antropologii au folosit tehnici similare celor utilizate de echipele de poliție care încearcă să reconstituie rămășițele umane.

Sahelanthropus tchadensis a existat înainte ca oamenii și cimpanzeii, cele mai apropiate rude ale noastre, să se separe genetic.

„Folosind metode antropologice medico-legale, hominizii au fost recreați nu la nivel general, ci ca indivizi. Fiecare are propria poveste: unde a trăit, ce a mâncat, cauza probabilă a morții și multe altele”, au declarat reprezentanții expoziției.

Printre alți strămoși se numără și Paranthropus boisei, un hominid care a trăit acum 2 milioane de ani și era specializat în mestecat, fiind poreclit chiar ”Spărgătorul de nuci”. Acesta cel mai gros smalț dentar decât oricare altă specie cunoscute de hominizi.

În expoziție este prezent și Australopithecus Africanus, care a trăit acum circa 2 milioane de ani, fiind unul dintre strămoșii noștri direcți.

Cercetătorii l-au prezentat și pe homo erectus, care a trăit acum 1 milion de ani.  Una din teorii spune că specia s-a născut în Africa și a migrat în India, China și Java, iar alta spune că a evoluat în Asia și a migrat în Africa.

Homo rudolfensis – acum 2 milioane de ani în Kenya

Homo ergaster – acum 1,5 milioane de ani, asemănător lui homo erectus

Homo neanderthalensis – acum 60.000 de ani, au evoluat în Europa și Asia, în timp ce noi am evoluat în Africa