Cum era Paştele în comunism. Oficial, sărbătoarea era interzisă, dar o persoană din familia Ceaușescu ținea post

Cum era Paştele în comunism. Pentru că nu se accepta existenţa lui Dumnezeu, oficial, această sărbătoare era interzisă. Soţii Ceauşescu nu serbau Paștele, dar se înfruptau, în ziua sfântă, din bucatele tradiționale. Totuși, fiica lor, Zoe, ținea post și se ruga.

24 apr. 2022, 14:00
Cum era Paştele în comunism. Oficial, sărbătoarea era interzisă, dar o persoană din familia Ceaușescu ținea post
Cum era Paştele în comunism

Cum era Paştele în comunism. Românii nu prea țineau cont de decizia organelor represive comuniste și participau an de an la slujbele de Înviere, dar și puneau așa-numita masă de Paște. Dar regimul ceaușist făcea tot posibilul să îi țină ocupați pe credincioșii care, de multe ori, erau pur și simplu chemați la lucru în Duminica Pastelui.

Citeşte şi: Cum a acționat Nicolae Ceaușescu după tragedia nucleară de la Cernobîl. Apelul de urgență făcut către SUA, târziu în noapte!

Cum era Paştele în comunism

Suzana Andreiaș, fost administrator al reședințelor prezidentiale din București și Snagov, a explicat pentru Adevarul.ro că de Paște, la fel ca și de Crăciun, în familia Ceaușescu erau nelipsite preparatele culinare specifice sărbătorilor.

Mai mult, apropiatii cuplului spun că Zoia Ceaușescu, fiica celor doi, era o fire foarte religioasă și că ținea toate posturile de peste an. Zoia mergea adesea la biserică să se roage, incluisv pentru familia ei.

Familia Ceaușescu mânca la fel ca toată lumea: carne de miel, cozonac. Iar la ei în casă, la cererea Zoiei, se făceau întotdeauna ouă roșii de Paște.

Pentru mine făcusem cozonac, dar pentru ei nu. Și tocmai în ziua aceea, de Paște, au venit la Snagov. În casă era cozonac de la Sector, frumos aranjat pe o tavă. De unde este cozonacul ăsta?, mă întreabă tovarășul. De la Sector, îi spun. Tu n-ai făcut?. N-am făcut! Mi-a fost rușine să-i spun că pentru mine am făcut și pentru ei nu. Uite, noi mergem să ne plimbam și tu ne faci cozonac până ne întoarcem!.

În două ore am făcut trei cozonaci acolo, în vilă, în cuptor. I-au pus în mașină și i-au luat cu tot cu tăvi la București. A treia zi de Paște, când am ajuns la București, am mai văzut doar unul în bucătărie”, a povestit Suzana Andreiaș.