Cum să ai o maşină frumoasă. Metode care protejează vopseaua autoturismului

Vopseaua maşinii este constant afectată de ploi acide, de expunerea la razele soarelui, de excremente de păsări, de soluţiile folosite pentru deszăpezire iarna, şi nu în ultimul rând, de pietricelele aruncate de către roţile maşinii din faţă. Împotriva tuturor acestor "atacuri" există patru soluţii.

13 iun. 2014, 08:45

Şoferii care doresc să îşi protejeze maşina cu vopseaua cu care au cumpărat-o din fabrică pot apela la soluţia protejării cu folie protectoare, la împachetarea în autocolant, la varianta husei pentru capotă, precum şi la cea mai ieftină soluţie: ceara auto.

Cele mai complicate, respectiv cele mai scumpe metode de protecţie, pentru care proprietarul trebuie să se deplaseze într-un service şi să piardă ceva timp sunt soluţiile foliei protectoare şi a colantării întregii maşini. Cei mai mulţi clienţi care apelează la protecţia foliei protectoare doresc îmbrăcarea în folie a anumitor părţi ale caroseriei, nu îmbracă toată maşina.

Citeşte şi INCONŞTIENŢĂ la volan: Tânăr prins cu o viteză şocantă în LOCALITATE

„De regulă, clienţii comandă folie protectoare pentru îmbrăcarea bărei faţă, a capotei, a farurilor, a oglinzilor. Mai este necesară şi acoperirea cu folie protectoare a unei porţiuni de 10 centimetri din plafon, partea de deasupra parbrizului”, a spus pentru RomaniaTV.net Alexandru Duminică, colaborator în cadrul firmei Detailprotekt.ro.

Folia protectoare este transparentă şi poate fi folosită pe orice culoare. De asemenea, costul acoperirii cu folie protectoare se ridică la 140 de euro metrul pătrat.

„Spre exemplu, acoperirea părţilor cele mai expuse din caroserie, pentru un Logan, costă aproximativ 800 de lei, cu tot cu manoperă”, a mai precizat Alexandru Duminică.

Înfolierea maşinii

Împachetările în autocolant fac maşina să arate fantastic şi sunt o modalitate bună de a proteja vopseaua. Deşi nu este cu adevarat conceput pentru a proteja vopseaua împotriva loviturilor de piatră, autocolantul va rezista şi excrementelor de pasare, pietrişului şi celor mai multe zgârieturi minore. Colantul este disponibil în mai multe culori, în mai multe grosimi, fapt pentru care preţurile diferă mult. Preţul este influenţat, nu în ultimul rând, şi de mărimea autovehiculului. Pentru colantarea totale a unei maşini preţul variază între 300 şi 900 de euro.

Citeşte şi Culmea accidentului: Un şofer băut a lovit cu maşina un cal pe care se afla un minor BEAT

Ceara şi husa pentru capotă

O metodă simplă, care de altfel ar trebui să facă parte din rutina de întreţinere a fiecărui autoturism este aplicarea unui strat de ceară. Ceara ajută la protecţia UV, reducând decolorarea cauzată de lumina soarelui. De asemenea, ceara constituie o soluţie foarte bună împotriva excrementelor de păsări. Preţul pentru ceara auto, în funcţie de firmă, costă câteva zeci de lei.

Ultima soluţie de protejare a vopselei, husa pentru capotă, protejează doar partea din faţă a automobilului. Acestea sunt făcute pentru fiecare marcă şi model în parte. Husa pentru capotă este o metodă preferată de foarte mulţi conducatori auto. Datorită faptului că sunt confecţionate din piele ecologică protejează capota, respectiv vopseaua, chiar şi de pietricele mai mari. Preţul unei astfel de huse variază între 50 şi 125 de lei, în funcţie de marca autoturismului.