Cum să te umpli de bani în 2014. Vezi în ce trebuie să investeşti

În timp ce prețul petrolului se situează la nivelul minim al ultimelor patru săptămâni, aurul încearcă o recuperare a cotației de tranzacționare.

08 ian. 2014, 10:40
Cum să te umpli de bani în 2014. Vezi în ce trebuie să investeşti

Potrivit unei analize XTB, scăderea prețului petrolului vine în contextul în care protestele din Libia au încetat la unul dintre cele mai mari câmpuri petrolifere, permițând reluarea viitoare a producției și creșterea ofertei cu 300 de mii de barili de calitate bună, scrie ro.stiri.yahoo.com.

Nu doar prețul bariului Brent a pierdut 3,14%, ci și WTI, cotat la New York, care a înregistrat un minus aproape 5,43%, între 1 și 6 ianuarie.

Analiștii XTB susțin că situația rămâne însă imprevizibilă, pentru că grupările rivale pot întrerupe temporar alimentarea porturilor libiene, iar Irak este scena unor violențe care afectează o conductă de transport de 600 de mii de barili pe zi.

În același timp, vremea rece din SUA blochează activitatea de transport rutier, dar crește cererea de țiței pentru încălzire.

Referitor la cotația aurului din primele zile ale ui 2014, metalul a contrazis pesimismul generalizat, reușind să revina din zona 1.180 de dolari/uncie, pe 31 decembrie, la peste 1.240 de dolari în sesiunea de luni.

Creșterea cotației vine în contextul în care India ia în calcul diminuarea unor bariere la import, ceea ce ar mări cererea din partea consumatorilor.