Cum ţi se UMFLĂ rata la leasing în fiecare lună. Metoda a fost CONDAMNATĂ de justiţie

Chiar dacă dau împrumuturi în euro, firmele de leasing îți cer să plătești rata în lei. Binențeles, cursul este unul fixat de ei. Pierzi în fiecare lună sume importante. Această practică a fost deja condamnată de Curtea Europeană de Justiție. 

10 iun. 2015, 10:39
Cum ţi se UMFLĂ rata la leasing în fiecare lună. Metoda a fost CONDAMNATĂ de justiţie

Toate firmele de leasing din România își cresc încasările cu ajutorul unei metode condamnate de justiție, scrie libertatea.ro. Ele impun clienților să plătească rata la un curs de schimb prestabilit, deși finanțările sunt în euro. Exact această metodă a fost eliminată din practica băncilor din Ungaria care acordau credite în franci elvețieni, dar le impuneau clienților să plătească rata în forinți la un curs fixat de ei. Curtea Europeană de Justiție a considerat că aceasta este o clauză abuzivă.

Citeşte şi PRIMA MAŞINĂ. Patru tineri din Bucureşti, Argeş şi Tulcea au beneficiat de garanţii de la FNGCIMM

Companiile de leasing se apără spunând că nu pot emite facturi în euro, ci doar în lei. Dacă ar dori însă ar putea permite clienților să plătească rata într-un cont în euro deschis la o bancă din România. Ar fi cu atât mai normal cu cât, oricum, și ratele în lei sunt plătite în conturi deschise la bănci, mai ales că majoritatea firmelor de leasing fac parte din grupuri financiare.

Comision ascuns

Suma pe care o plătești lunar în plus echivalează cu un comision bancar. De exemplu, dacă ți-ai cumpărat o mașină de 15.000 de euro printr-un leasing pe cinci ani cu avans de 25%, o să ai o rată de aproximativ 250 de euro. La casa de schimb, cei 250 de euro îi poți cumpăra astăzi cu 1.108 lei însă, la firma de leasing pentru care am făcut calculul vei da 1.137 de lei, adică aproape 30 de lei în plus sau 2,6%. Nu este singurul dezavantaj. Pentru că nu poți să plătești rata direct în euro, nu poți să scapi de riscul valutar. Adică, dacă ai cumpărat din timp euro pentru că se anunță o scumpire nu îți folosește la nimic în relația cu firma de leasing.