CURS BNR. Euro creşte din nou şi trece de pragul de 4,5 lei. CURS VALUtAR 13 octombrie

CURS BNR. Leul s-a depreciat din nou, joi, în raport cu principalele valute, pe fondul îngrijorărilor din piaţă în legătură cu efectul aplicării legii conversiei, care afectează moneda naţională.

RomaniaTV.net
13 oct. 2016, 10:51
CURS BNR. Euro creşte din nou şi trece de pragul de 4,5 lei. CURS VALUtAR 13 octombrie

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat joi un curs de referinţă de 4,5059 lei, în creştere cu 1 ban (0,2%) faţă de nivelul precedent, pe fondul îngrijorărilor din piaţă în legătură cu efectul aplicării legii conversiei, care afectează moneda naţională, spun analiştii. Miercuri, BNR a afişat un curs de referinţă de 4,4961 lei/euro.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu încă 1 ban (0,24%) de la 4,0790 lei la 4,0887 lei, nivel maxim din 6 iulie.

Cursul francului elveţian a urcat cu aproape 2 bani, la 4,1367 lei.

Leul continuă să fie sub presiune în piaţa valutară, pe fondul dicuţiilor despre legea conversiei. Potrivti estimărilor BNR, aplicarea legii ar putea devaloriza leul, deoarece băncile ar fi forţate să cumpere din piaţă 1,2 miliarde euro, scrie economica.net.

„Dezbaterile privind conversia creditelor în franci elveţieni încă sunt un factor negativ pentru leu, în pofida amânării pentru săptămâna viitoare. (…) Considerăm în continuare că presiunile asupra EUR/RON sunt orientate în sus”, arată un raport ING, publicat joi.