CURS VALUTAR 4 SEPTEMBRIE 2020. Cel mai slab LEU din istorie

RomaniaTV.net
04 09. 2020, 10:15

Joi, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8442 lei pentru un euro, în creştere cu 0,07% de la nivelul de 4,8409 consemnat miercuri. Dolarul a avansat cu 0,37%, la 4,0940 lei pe unitate.

Maximul istoric înregistrat de euro în raport cu leul, de 4,8448 lei/euro, a fost atins pe 17 martie 2020. Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii august 2020 a fost de 4,8372 lei pe unitate.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a scăzut vineri cu 0,06%, de la nivelul de 4,0940 lei pe unitate înregistrat miercuri la 4,0915 lei pe unitate.

Pe 23 martie 2020, dolarul a atins un maxim istoric, de 4,5316 lei/dolar.

Lira sterlină înregistrează vineri o scădere de 0,02%, la 5,4424 lei pe unitate, faţă de nivelul de 5,4435 lei pe unitate consemnat joi. 

Francul elveţian a coborât cu 0,03%, la 4,4940 lei pe unitate, comparativ cu nivelul atins joi, de 4,495 lei pe unitate.

Aurul a fost cotat la 255,1851 lei pentru un gram, în crestere faţă de preţul înregistrat joi, de 254,6004 lei.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, transmite un mesaj ferm. ”Criză economică este peste tot în Europa, e în SUA, e o criză fără precedent, o criză mai acuză decât criza financiară globală, nu numai România e într-o situație dificilă. Finanțarea pentru acest an este asigurată, bugetul poate fi finanțat, serviciul datoriei publice, nu suntem într-o criză mai mare decât Europa și SUA” a spus Daniel Dăianu. 

Indicele ROBOR la 3 luni a rămas vineri la 1,99%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas vineri la 1,99%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR la 6 luni s-a menţinut la rândul său la 2,08%.

Pe 5 august, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu 6 august, dar şi de reducere a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 1,25%. Măsura a fost luată pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Florin Cîţu: Revenirea în ”V” a economiei este o certitudine

Revenirea în ”V” a economiei este o certitudine şi toate datele oficiale de la Institutul Naţional de Statistică şi Eurostat confirmă acest scenariu, susţine ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Am promis şi am livrat. Am spus că fac totul ca economia să aibă o revenire în ‘V’. Astăzi, nimeni nu mai neagă acest lucru. Toate datele oficiale, INS şi Eurostat, confirmă acest scenariu. Nu ne oprim aici. Aceasta este o lecţie clară şi usturătoare pentru mulţi. În perioada de criză am reuşit această performanţă pentru că am injectat lichiditate în economie de la Ministerul de Finanţe (după 7 luni 27,01 miliarde lei, 2,55% din PIB, au rămas în mediul economic prin facilităţile fiscale, investiţii şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 ) şi am crescut masiv investiţiile (record după 8 luni – 24,7 miliarde lei).

Totul a fost posibil pentru că noi, liberalii, am avut un plan credibil şi transparent de administrare a economiei. Am administrat cu prudenţă şi responsabilitate finanţele României în cea mai grea perioadă din ultima sută de ani„, a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, Florin Cîţu.

Acesta a adăugat că, după 8 luni, în plină criză economică, cu o creştere a deficitului generată de cheltuieli legate de COVID-19 (6,6 miliarde lei cheltuieli directe) şi scăderea veniturilor bugetare, s-a reuşit performanţa de a scădea dobânzile pentru tot portofoliul cu 0,2 puncte procentuale.

O economie de aproape 100 milioane euro. Vom face totul, ca şi până acum, ca economia României să fie cât mai puţin afectată de cea mai mare criză economică globală din ultima sută de ani„, a subliniat ministrul.