Cutremur în Moldova, sâmbătă la prânz. Este cel mai mare seism care s-a produs în luna decembrie în România

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 pe Richter s-a produs sâmbătă, la ora locală 12:41, în Moldova, judeţul Vaslui.

19 dec. 2020, 13:45
Cutremur în Moldova, sâmbătă la prânz. Este cel mai mare seism care s-a produs în luna decembrie în România

Un cutremur în Moldova, mai puţin obişnuit, a fost captat sâmbătă de seismografe, fiind cel mai mare produs în luna decembrie pe teritoriul României. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a fost un seism de suprafaţă, produs la o adâncime de 10 de kilometri.

Cutremur în Moldova. Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42 km de Iaşi, 48 km de Bacău, 109 km de Chişinău, 157 km de Galaţi, 166 km de Tiraspol, 175 km de Brăila, 191 km de Braşov, 200 km de Cernăuţi, 234 km de Ploieşti, 254 km de Odessa.

Citeşte şi CUTREMUR cu magnitudine 5.8 miercuri seară

Cel mai puternic seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Şi anul trecut, de Crăciun au avut loc trei cutremure în zona Vaslui, iar profesorul Mărmureanu a precizat la vremea respectivă că este vorba despre o falie care taie Moldova în două. „Le transmit vasluienilor să stea liniștiți. Este o falie care taie județul la nord de Vaslui și de aici aceste mici cutremure. Îmi aduc aminte că într-o dimineață, când mergeam la școală, pe la șapte și ceva, a început un cutremur. Iar vuietul acela specific care precede cutremurul venea exact dinspre Vaslui, de unde este falia„, a spus profesorul Mărmureanu.