Dacian Cioloş a încheiat negocierile cu partidele: „Voi păstra aceeaşi structură a Guvernului” UPDATE

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a mers, joi seară, la sediul Partidului Naţional Democrat unde a discutat cu liderii formațiunii despre noul guvern. Premierul a încheiat, astfel, negocierile cu partidele politice. Daniel Fenechiu a anunţat că există o probabilitate destul de mare ca PND să susţină Cabinetul Cioloş.

12 nov. 2015, 18:36

Partidul Naţional Democrat a fost ultima formaţiune cu care a negociat Dacian Cioloş. Premierul a fost primit, joi, la sediul PND, în jurul orei 20.30, de liderul partidului Daniel Fenechiu. Întâlnirea s-a încheiat după circa o oră jumătate.

Premierul Cioloş a declarat, la finalul negocierilor cu partidele, că scopul acestora a fost să îşi prezinte priorităţile din programul de guvernare, dar şi să vadă care sunt „sensibilităţile” formaţiunilor politice. Mai mult, oficialul a precizat că nu va modifica structura Guvernului.

Am avut intalniri cu partidele in care le-am prezentat prioritatile pe care le avem in vedere si pe de alta parte am vrut sa vad si care sunt sensibilitatile partidelor politice, fiind constient ca nu o sa putem include toate lucrurile in programul de guvernare. Eu lucrez acum, in paralel, si la programul de guvernare si la identificarea viitorilor ministri.

Este firesc ca va trebuie sa le las timp ministrilor, dupa ce isi preiau portofoliile, sa vada ce se poate face. Pe de alta parte, sunt constient, fiind un guvern de tehnocrati, ca dincolo de votul de investitura, majoritatile se vor constitui in Parlament si vor trebui negociate pentru fiecare proiect major in parte. Aceasta va presupune un dialog intens cu partidele politice si de asta am vrut sa dau tonul de la inceput,

Voi păstra aceeaşi structură a Guvernului„.

Liderul PND Daniel Fenechiu a precizat, după discuţiile cu Cioloş, că partidul său va susţine, cel mai probabil, Cabinetul Cioloş. „L-am intrebat despre prioritatile lui de guvernare. Omul ne-a raspuns, ne-a spus care este punctul sau de vedere. Urmeaza sa ne trimita programul, probabil la inceputul saptamanii viitoare, si exista probabilitatea destul de ridicata sa sustinem Guvernul Ciolos, daca ce ne-a spus in seara asta se va adeveri„, a spus Fenechiu.

Liderul PND a precizat că Cioloş i-a asigurat că miniştrii vor fi „apolitici”, însă ar putea exista câteva excepţii, adică oameni care, în trecut, au făcut politică.

N-a venit cu abureli, că o să răstoarne lumea. A spus ca nu o să vină cu un program compact, pentru ca isi face echipa acum. Ne-a spus că vrea să vină cu nişte priorităţi, cu măsuri pe care viitori miniştri să le discute, să creeze majorităţile parlamentare. Ne-a zis că nu o să vină cu lucruri spectaculoase, că într-un an de zile nu o să facă lucruri spectaculoase, dar că va încerca să gestioneze bine România.

Nu vrea să opereze tăieri sau să umble la lucrurile catre funcţionează, dar deciziile le va lua când va avea şi poziţia Finanţelor şi a avut o prezentare extrem de umană, a fost o variantă tehnocrată. Ne-a asigurat că va avea o echipă în care toţi vor fi apolitici, n-a exclus posibilitatea să existe una-două excepţii. Toti secretarii de stat vor fi evaluaţi si are în vedere o reformă a funcţiei publice. Eu am fost plăcut impresionat de abordare.„, a mai spus Fenechiu.

Liderul PND a declarat înaintea întrevederii cu Cioloş că cel mai probabil, luni, PND va lua o decizie legată de susţinerea Guvernului Cioloş.Avem o echipa aici. O sa ii adresam niste intrebari in legatura cu programul de guvernare, in legatura cu echipa guvernamentala pe care o pregateste si cu ceea ce vrea sa preia in legatura cu revendicarile romanilor privind alegerea primarilor in doua tururi, privind eliminarea pragului electoral.

In functie de raspunsurile pe care ni le va da Ciolos, in raport cu echipa pe care ne-o va prezenta si in raport cu programul de guvernare, probabil ca luni, la 15.00, impreuna cu toti colegii vom lua o decizie pe care o vom anunta public, in mod transparent, a declarat liderul PND Daniel Fenechiu, la România TV.

Întrebat dacă PND va vota pentru sau împotriva instalării Guvernului Cioloş, Fenechiu a precizat că deocamdată se abţine în a face declaraţii pe această temă.

Vă mărturisesc că în raport cu împrejurarea că preşedintele Iohannis nu ne-a chemat la consultări, înclinăm să ne abţinem. Asta nu înseamnă însă că premierul nu ne-ar putea convinge sau din contră nu ne-ar putea face să votăm împotriva guvernului.

Credem că decizia va fi luată în mod obiectiv, în raport cu elemente concrete pe care le vom şi anunţa şi distinct de această treabă, vom informa organizaţiile judeţene, ne vom consulta cu liderii noştri locali şi va fi o decizie care va fi luată respectând mecanismele de partid. Cred că nu este în regulă ca eu să iau o decizie în raport de cum văd lucrurile. Este normal să ne consultăm cu oamenii care sunt în spate şi care au aşteptări de la noi. Pentru că principala revendicare a pieţei a fost că de multe ori, politica o fac unii pe cont propriu şi fără să aibă nicio legătură cu ce-şi doresc românii. Noi credem că am învăţat ceva din revendicările străzii şi vom încerca să ţinem cont de ce spun membrii noştri, structurile noastre şi de argumente obiective„, a completat Daniel Fenechiu.

În cursul zilei de joi, Cioloş s-a întâlnit cu Traian Băsescu, liderul MP, şi cu Mircea Geoană, preşedintele PSRO.

Traian Băsescu, preşedintele Mişcării Populare, a declarat, joi, după discuţiile cu premierul desemnat Dacian Cioloş, că partidul pe care în conduce va susţine învestirea noului Guvern, întrucât doreşte ieşirea din actuala criză politică, dar va fi „cu certitudine” un partid de opoziţie.

Având în vedere agenda noastră, cu certitudine vom fi un partid de Opoziție, dar acum vrem să contribuim la stoparea crizei politice și România să aibă un Guvern”, a spus Traian Băsescu.

Miercuri, premierul desemnat a avut consultări cu PNL, UDMR, PSD şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară. Cioloş nu a făcut declaraţii după întrevederile pe care le-a avut cu liderii partidelor parlametanare.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a scris, joi, pe pagina sa de Facebook, spunând că, la sfârșitul acestei săptămâni, intenţionează să prezinte lista miniștrilor.

Vă mulţumesc tuturor pentru sutele de mesaje şi pentru susţinere. Zilele acestea am avut discuţii consultative cu partidele politice. Lucrez la o echipă solidă, iar procesul de selecţie a miniştrilor este în plină desfăşurare. La sfârşitul acestei săptămâni intenţionez să prezint lista miniştrilor, în vederea audierilor în comisiile parlamentare„, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

CITEŞTE ŞI: Cine va face parte din noul Guvern. NOI NUME pe lista lui Dacian Cioloş