Darius Vâlcov s-a predat autorităților din Italia. Are de executat o pedeapsă de șase ani de închisoare

Darius Vâlcov, fostul ministru de Finanțe, s-a predat autorităților din Italia, din localitatea Portici, provincia Napoli din Campania.

23 mai 2023, 23:19
Darius Vâlcov s-a predat autorităților din Italia. Are de executat o pedeapsă de șase ani de închisoare

Darius Vâlcov fusese dat în urmărire la nivel internațional, după ce autoritățile din România au emis mandat de arestare european.

Darius Vâlcov are de executat o pedeapsă de șase ani de închisoare într-un dosar în care e acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

„Împotriva celui în cauză, Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.1/02.05.2023, fiind condamnat la o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor”, se arată pe site-ul Poliţiei Române, secţiunea „Persoane urmărite”.

Darius Vâlcov apare cu domiciliul în Slatina, judeţul Olt, însă ultimele informaţii arătau că acesta ar fi plecat de ceva vreme în Italia.

Darius Vâlcov, condamnat la șase ani de închisoare cu executare

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat marți pe fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, la 6 ani de închisoare în ”dosarul tablourilor”. Sentința e definitivă.

În 2018, un complet de 3 magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în condamnase în primă instanţă pe Darius Vâlcov la 8 ani de închisoare pentru corupţie.

În martie 2015, procurorii DNA au făcut mai multe percheziţii în localităţi din judeţul Olt şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri semnate de pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea şi Octav Băncilă.

Deşi în acest dosar Vâlcov este acuzat de DNA de şpăgi şi un prejudiciu de peste 9 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro), instanţa l-a găsit vinovat doar de o pagubă de 6,2 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului, numai în acest dosar, Vâlcov are sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri. Deci, cu 1 milion de lei mai mult decât l-a găsit instanţa vinovat.