Anunţ important pentru toţi şoferii: se aplică de la 31 ianuarie. Care sunt amenzile

Verificarea tehnică periodică a autovehiculelor nu va mai fi trecută în talonul maşnii, ci va fi eliberat un Certificat de Inspecţie Tehnică Periodică separat, în care datele vor fi traduse şi în engleză. Fiecare şofer va intra în posesia certificatului atunci când se va prezenta pentru verificarea periodică, fără costuri suplimentare.

20 ian. 2014, 14:00
Anunţ important pentru toţi şoferii: se aplică de la 31 ianuarie. Care sunt amenzile

Eliberarea Certificatului de Inspecţie Tehnică Periodică nu implică obligaţii sau costuri suplimentare pentru deţinătorii de vehicule, aceştia primind acest certificat automat, la finalizarea inspecţiei tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal (nu este afectată în nici un fel periodicitatea de efectuare a ITP). În consecinţă, deţinătorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie să solicite în avans eliberarea acestui certificat, el urmând să fie eliberat la efectuarea următoarei ITP„, informează Registrul Auto Român.

Trebuie precizat faptul că acest certificat este complementar anexei la certificatul de înmatriculare şi în consecinţă nu înlocuieşte anexa respectivă care atestă efectuarea ITP şi termenul de valabilitate.

„Având în vedere că este vorba despre un certificat armonizat stabilit printr-un act normativ UE este necesar ca certificatul să fie disponibil împreună cu anexa la certificatul de înmatriculare pentru prezentare în vederea unor eventuale controale în cazul vehiculelor care au efectuat ITP începând cu 31 decembrie 2013. Dat fiind formatul armonizat, existenţa şi prezentarea certificatului va facilita relaţia cu autorităţile de control din celelalte State Membre în ceea ce priveşte valabilitatea ITP”, mai arată Registrul Auto Român.

Pe certificatul de înmatriculare va fi trecută doar data următoarei ITP.

Certificatul este eliberat în limba română iar rubricile sunt traduse în engleză. Şoferii care nu le vor avea asupra lor vor suporta consecinţele legii.

„Sancţiunile în cazul absenţei certificatului sunt aplicate de poliţie, potrivit legislaţiei ţării respective. Sancţiunile se aplică doar vehiculelor inspectate începând cu 31 decembrie 2013. Verificarea valabilităţii ITP se bazează în primul rând pe datele din anexa la certificatul de înmatriculare (certificatul de ITP prezintă şi alte informaţii suplimentare ce pot fi utile în control şi este important deoarece poate fi verificat simplu în toate Statele Membre, rubricile respective fiind armonizate)”, informează RAROM.