De ce pot vorbi papagalii. Cel mai deştept are în vocabular 200 de cuvinte VIDEO

Păsările sunt singurele vietăţi care pot reproduce fidel limbajul uman. Unele zburătoare, precum ciorile, corbii sau păsările colibri pot copia sunetele pe care le aud în mediul lor de viaţă, însă, de departe, cei mai buni imitatori sunt papagalii. De exemplu, un reprezentant al speciei gri africane din Grădina Zoologică din Knoxville, Tennessee, poate reproduce aproximativ 200 de cuvinte.

29 ian. 2016, 17:48
De ce pot vorbi papagalii. Cel mai deştept are în vocabular 200 de cuvinte VIDEO

Motivul pentru care aceste păsări sunt capabile să imite limbajul uman este acela că cel puţin jumătate din speciile cu aripi pot cânta, scrie descopera.ro. Din câte se pare, ele au la nivelul creierului lor o zonă care se numeşte „sistem de cântec”. În interiorul acestuia se află o porţiune denumită „nucleul interior”. Acesta este esenţial în procesul prin care păsările învaţă să cânte. Din câte se pare, papagalii se nasc cu o porţiune suplimentară („înveliş exterior”), ce îi ajută să dezvolte capacităţi sporite de imitare a sunetelor.

Citeşte şi OBSESIA l-a transformat într-un MONSTRU: Un bărbat şi-a tăiat urechile pentru a arăta ca papagalul său FOTO

Papagalii sunt fiinţe sociale, ceea ce înseamnă că simt întotdeauna nevoia de a se afla în preajma semenilor lor. În sălbăticie, papagalii imită sunetele celorlalte păsări, deoarece sunt înconjurate de acestea. Dar, în momentul în care se află printre oameni, ei imită cuvintele pe care aceştia le pronunţă, deoarece îi consideră pe stăpânii lor ca făcând parte din aceeaşi familie.

Prin urmare, papagalii copiază sunetele umane pentru a se integra în comunitatea acestora. Cu antrenament, unele păsări pot învăţa sensul cuvintelor, numele mâncării lor favorite sau chiar să numere. Un astfel de exemplu este Einstein, un papagal gri african, a cărui inteligenţă poate fi comparată cu cea a unui copil de 5 ani.