DECIZIE ŞOC a magistraţilor din procesul Cordunenilor. Au desecretizat NUMELE MARTORILOR

O decizie nemaiîntâlnită a fost luată miercuri de judecătorii Tribunalului Maramureş în dosarul de crimă organizată al clanului Corduneanu de la Iaşi. Magistraţii trebuiau să pronunţe primele sentinţe în cazul interlopilor ieşeni, însă au apelat la o cale extraordinară, rar întâlnită în justiţia de la noi: au cerut desecretizarea actelor cu privire la martorii cu identitate protejată, ţinuţi în regim de protecţie de Parchet până acum. Motivul: ar fi suspiciuni, alimentate de interlopi, cu privire la existenţa în fizic a acestor martori. Cordunenii vor afla astfel numele celor care i-au "turnat".

15 oct. 2015, 09:16
DECIZIE ŞOC a magistraţilor din procesul Cordunenilor. Au desecretizat NUMELE MARTORILOR

Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 25 noiembrie, scrie zdi.ro. Decizia instanţei este cu atât mai surprinzătoare cu cât, în urmă cu doar două săptămâni, judecătoarea de caz a oprit subit procesul, pentru a anunţa pronunţarea. Surpriza de ieri este uriaşă, în condiţiile în care toată lumea se aştepta la sentinţe exemplare în acest dosar care stă de 5 ani prin instanţe.

Citeşte şi Tupeu maxim al clanului Corduneanu cu doar o săptămână înainte ca instanţa să pronunţe sentinţa

Dosarul de crimă organizată al interlopilor din clanul Corduneanu, ce părea a deveni unul exemplar pentru Justiţie, riscă să se transforme într-un mare fiasco. După ce judecătorii de la Tribunalul Maramureş au decis, în urmă cu două săptămâni, să încheie procesul şi să se pronunţe în acest caz, ieri a fost luată o decizie surprin­ză­toarea care aruncă în aer traseul acestui do­sar. Judecătorii de la Maramureş au decis, în ziua în care trebuiau să pronunţe sen­tinţa, să repună pe rol acest dosar, invocând motive nemaiîntâlnite. Şi anume, suspi­ciuni cu privire la existenţa martorilor cu identitate protejată invocaţi de Parchet. Concret, judecătorii marmureşeni vor să afle, cu nume şi prenume, identitatea celor care îi acuză pe Corduneni de fapte de crimă organizată, cerând expres DIICOT să furnizeze această listă.

Ce au decis judecătorii

După ce Tribunalul Maramureş a decis să rămână în pronunţare în acest dosar, avocaţii clanului Corduneanu au invocat suspiciuni cu privire la existenţa martorilor cu identitate protejată. „Aceşti martori furnizează informaţii în prezenta cauză cu privire la toţi inculpaţii şi referitor la toate capetele de acuzare, declaraţiile lor practic identice inclusiv ca şi modalitate de exprimare, aspecte care genereză reale suspiciuni cu privire la modul în care au fost obţinute, identitatea persoanelor şi realitatea cuprinsului lor. Nu se poate da eficienţă unor astfel de declaraţii, în măsura în care acestea nu se coroborează şi cu alte mijloace de probă directe şi palpabile”, au invocat avocaţii interlopilor.
Cu ocazia deliberării, se arată în minuta Tribunalului Maramureş, judecătorii au constatat că DIICOT Iaşi nu a comunicat ordonanţele de atribuire a identităţii fictive a martorilor protejaţi care nu au fost în instanţă. „Instanţa apreciază că aceste documente sunt absolut necesare în ve­derea aprecierii loialităţii şi legalităţii adminis­trării probelor, care beneficiază de regimul confidenţialităţii.

Citeşte şi Clanul interlop Corduneanu, salvat de DIICOT. Ce au decis judecătorii

De asemenea, pentru aceleaşi considerente, respectiv ad­ministrarea probelor cu respectarea principiului loialităţii şi legalităţii, instanţa urmează să solicite DIICOT Iaşi să precizeze dacă se menţin condiţiile care au determinat luarea măsurilor de protecţie a tuturor persoanelor audiate în cauză sub o altă identitate, urmând să solicite DIICOT Iaşi desecretizarea ordonanţelor de atribuire a identităţii fictive a martorilor, dacă starea de pericol care a determinat iniţial această procedură de audiere a persoanelor nu mai subzistă”, au decis judecătorii marmureşeni. Astfel, dosarul a fost repus pe rol, iar următorul termen de judecată va avea loc pe 25 noiembrie, atunci când la instanţă sunt aşteptaţi şi fraţii Corduneanu.

Reacţia avocaţilor şi a procurorilor DIICOT

Avocaţii membrilor clanului Cordu­neanu spun că decizia instanţei este una corectă, şi întâresc ideea problemei martorilor cu identitate protejată. „Este un demers corect, care se impunea a fi făcut cu atât mai mult cu cât apărarea a com­bă­tut vehement declaraţiile martorilor cu iden­titate protejată ca şi mijloc de probă. Nu ştim cine sunt, nu am avut posibilitatea niciodată să verificăm declaraţiile date. Acestea sunt trase la indigo, iar aceşti martori furnizează informaţii despre toate capetele de acuzare. Am avut dubii cu privire la existenţa în fizic a acestor persoane. Avem convingerea că soluţia pronunţată în final va fi una legală şi corectă. Eu, până la momentul acesta, nu am mai întâlnit o situaţie de genul acesta într-un dosar de asemenea anvergură”, a spus avocata Anca Drăgoi.

Contactat telefonic, şeful DIICOT Iaşi, Cătălin Prisecaru, a precizat că instanţa nu a comunicat oficial nicio solicitare instituţiei pe care o conduce, şi ca urmare a refuzat să ofere vreun comentariu pe marginea soluţiei de ieri.

Dosarul Cordunenilor a fost trimis în instanţă în 2010, atunci când majoritatea membrilor importanţi ai grupării se aflau în spatele gratiilor. Metodele de teroare şi de îmbogăţire a clanului, precum şi discuţii detaliate despre modul în care Cordunenii subjugaseră Iaşul, erau prezentate în clar în actele de la dosarul instrumentat de pro­cu­rorul ieşean Vasile Chifan, ajuns între timp la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel. În cei cinci ani de proces, toţi membrii importanţi ai clanului, fără excepţie, au fost eli­be­raţi din arest preventiv şi s-au întors la Iaşi.