Dela0.ro: În România din 5 infracţiuni sexuale sesizate la poliţie, 4 sfârşesc fără dispoziţii de trimitere în judecată a unui agresor

Publicat: Luni, 21 Septembrie 2020 20:56 // Actualizat: Luni, 21 Septembrie 2020 22:24 // Sursa: romaniatv.net

Potrivit jurnaliştilor Dela0.ro, în România doar 1 din 5 sesizări de viol înaintate de victime la secțiile de Poliție naționale și constituite în dosare aflate în cercetarea parchetelor de pe lângă judecătorii sau tribunale se finalizează cu trimiterea în judecată a unui agresor.

Jurnalişti de la Dela0.ro notează că doar 1 din 7 sesizări ale infracțiunii de act sexual cu un minor, trecute prin malaxorul Poliție-parchet, se încheie pe traseul legal cu trimiterea în judecată a unui agresor și doar 1 din 7 sesizări ale altor infracțiuni la viața sexuală (precum agresiunea, hărțuirea sau coruperea) ajung, traversând circuitul Poliție-parchet, la o soluție de trimitere în judecată a unui agresor.

Datele, valabile pentru ultimii cinci ani și jumătate, au fost obținute și prelucrate în cadrul unui efort jurnalistic colaborativ național coordonat de echipa Dela0 și dau în premieră imaginea de ansamblu a unui sistem care nu reușește – în 80% din cazurile care i se semnalează – să facă dreptate victimelor.

Din echipa de jurnaliști care lucrează în proiectul Media X Files fac parte Diana Oncioiu & Vlad Stoicescu (Dela0.ro), Jakab Villő Hanga (Átlátszó Erdély), Andreea Pavel & Cristian Leonte (Info Sud-Est), Ionuț Benea (Ziarul de Iași), Tudor Chiriac (Monitorul de Botoșani), Vasile Hotea-Fernezan (TVR Cluj). Proiectul își propune să obțină o diversitate de abordări jurnalistice în documentarea, relatarea și înțelegerea subiectului.

De la cazul fetei de 17 ani incendiate în județul Mehedinți, jurnaliștii s-au întrebat cum funcționează în general – și cu ce rezultate – mecanismele instituționale ale statului de cercetare și soluționare a infracțiunilor la viața sexuală.

Citește articolul complet AICI

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
justiţie viol
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8746
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H