Descoperirea surprinzătoare a unui studiu sud-african privind infecția cu Omicron. Avertismentul înfiorător a OMS: „Noua tulpină va umple spitalele cu nevaccinați”

28 12. 2021, 18:37

Oamenii de știință sud-africani au descoperit că persoanele infectate cu Omicron, în special cele care au fost vaccinate, au dezvoltat o imunitate sporită împotriva variantei Delta.

Cercetătorii au constatat că neutralizarea contra Omicron a crescut de 14 ori la 14 zile de la infectare, ei au observat, de asemenea, că a existat o creștere de 4,4 ori a acțiunii neutralizante contra variantei Delta.

Cel mai tânăr pacient suspectat de infectare cu Omicron în România: Un copil de un an, recent întors din Marea Britanie. Mama lui este şi ea infectată

„Creșterea neutralizării variantei Delta la persoanele infectate cu Omicron poate avea ca rezultat scăderea capacității variantei Delta de a reinfecta aceste persoane”, au declarat cercetătorii.

Potrivit lui Alex Sigal, profesor la Africa Health Research Institute din Africa de Sud, această descoperire ar putea contribui la eliminarea tulpinii Delta.

”Dacă se va dovedi că așa este, perturbările provocate vieții noastre de Covid-19 se vor diminua”, a adăugat Sigal.

Potrivit unui studiu britanic, riscul de internare în spital al celor infectați cu varianta Omicron a COVID-19 este cu 40% până la 45% mai mic decât în cazul pacienților cu varianta Delta.

„În general, am găsit indicii ale unei reduceri a riscului de spitalizare pentru infecțiile Omicron în raport cu cele Delta, făcând o medie a tuturor cazurilor din perioada de studiu”, spun cercetătorii despre studiul care a analizat datele de la cazurile confirmate prin teste PCR în Anglia în perioada1-14 decembrie, relatează HotNews.ro.

În acest timp OMS atrage atenția asupra nivelului de contagiozitate ridicată a tulpinei OMICRON. Organizația avertizează că această nouă variantă afectează într-o măsură mai mare persoanele nevaccinate, care vor avea nevoie de spitalizare. România se află în fața noului val 5, iar peste 70% dintre persoanele infectate sunt nevaccinate.

”O creştere rapidă a Omicron, aşa cum constatăm în mai multe ţări, chiar dacă se combină cu o formă a bolii mai puţin gravă, va determina cu toate acestea un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi”, a declarat pentru AFP Catherine Smallwood, unul dintre principalii responsabili din cadrul OMS Europa.

În faţa incertitudinilor referitoare la noua variantă detectată pentru prima dată la sfârşitul lui noiembrie în Africa de Sud, statele ezită între restricţii stricte şi o strategie mai suplă, ca urmare a indiciilor referitoare la gravitatea mai redusă a variantei Omicron.

Noi cazuri de infectare cu tulpina Omicron în România. Între infectaţi este şi un copil. 10 infectaţi sunt din Bucureşti

”Este prea devreme pentru a putea spune dacă valul Omicron va fi mai grav sau mai puţin grav decât Delta”, a subliniat Smallwood ”chiar dacă datele preliminare referitoare la populaţiile afectate în primul rând în Europa (Anglia, Scoţia, Danemarca) arată că Omicron ar putea cauza un risc mai redus de spitalizare în comparaţie cu Delta”.