Detaliul care ar putea-o salva pe Simona Halep de suspendare: „S-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei”

Agenția franceză de toxicologie și farmacologie angajată de Simona Halep a stabilit că roxadustatul a ajuns în organismul sportivei prin intermediul unui supliment alimentar.

06 dec. 2022, 14:32
Detaliul care ar putea-o salva pe Simona Halep de suspendare: „S-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei”

Având în vedere că nicăieri în prospect sau pe etichetă nu se menționează însă că acest supliment ar putea conține, chiar și accidental, urme de roxadustat, Simona Halep poate susţine că a ingerat substanţa interzisă fără să ştie. Dacă reuşeşte să probeze această teorie, sportiva româncă ar putea scăpa de o suspendare de durată, dar tot procesul este unul destul de îndelungat.

„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Cristian Jura, judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, conform ProSport.

Dacă scenariul de mai sus se adeverește, sportiva noastră ar mai trebui să probeze lipsa intenției de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive, susține Jura, caz în care Simona ar scăpa de suspendare.

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Citeşte şi: Brazilia și Croația, calificate în sferturile Cupei Mondiale. Sud-americanii s-au distrat pe cinste, vicecampioana mondială a avut mari emoții

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise.

Procedural, urmează mai multe etape. Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat.

Dar aș face o precizare importantă. Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu”, mai precizează Jura.

Citeşte şi: CTP, veste bună pentru fanii Simonei Halep: „Nu e o surpriză că Roxadustatul a fost ingerat fără știrea ei! Cazul – penal, chiar criminal?!”