DEZVĂLUIRI! Cum se pregăteşte un tun de 84 de milioane de euro printr-o singură licitaţie de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat pentru paturi, saltele, corturi şi saci de dormit! Detaliile tenebroase prin care firme chinezeşti vor să pună la limita legii mâna pe contractul titanic!

Nici nu s-a terminat bine pandemia, iar "baietii destepti" cu firmele racordate la licitatiile statului care au incasat milioane de euro prin contracte castigate pentru teste de saliva, masti sau echipament medical de protectie se pregatesc acum sa caroteze din nou bugetul de stat cu o noua gaura epica de ordinul zecilor de milioane de euro.

30 oct. 2022, 20:30
DEZVĂLUIRI! Cum se pregăteşte un tun de 84 de milioane de euro printr-o singură licitaţie de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat pentru paturi, saltele, corturi şi saci de dormit! Detaliile tenebroase prin care firme chinezeşti vor să pună la limita legii mâna pe contractul titanic!
DEZVĂLUIRI! Cum se pregăteşte un tun de 84 de milioane de euro printr-o singură licitaţie de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat

Printre tentaculele unei caracatite de firme facute special pentru astfel de licitatii cu statul jurnalistii de la Romaniatv.net au navigat cu mai multe ocazii si au descoperit ca aproape de fiecare data castigatorii sunt o mana de oameni care deloc intamplator au un trecut dubios, chiar penal pe alocuri. Cazul de fata este unul a doua companii cu puternice legaturi cu China care incearca sa puna mana pe contractul imens, chiar daca e ilegal ca orice firma din China sa paricipe la achizitiile publice sau licitatiile din orice tara membra UE. Ramane totusi un mister de ce ar accepta autoritatile din tara noastra sa doteze Rezervele Statului cu sute de mii de produse „Made in China”, chiar daca vandute „la mana a doua” de firme interpuse.

Nu stim pentru ce se pregateste Administratia Nationala a Rezervelor de Stat, dar ce stim cu siguranta e ca rechinii licitatiilor au simtit deja miros de sange in apele tulburi si au iesit deja la atac: 411.641.736 de lei sau aproximativ 84 de milioane de euro este suma totala pe care statul roman este pe cale sa o plateasca pentru un numar urias de obiecte ce se vor stoca in rezerva de stat. Ca sa intelegeti inca de la inceput amploarea acestei licitatii vom enumera mai jos ce exact doreste sa cumpere Administatia Nationala a Rezervelor de Stat cu acest buget imens:

  • 3.246 de corturi
  • 293.137 de paturi
  • 285.955 de pături
  • 135.679 de saci de dormit
  • 430.787 de saltele de pat
  • 830.691 de cearsafuri
  • 402.586 de fete de perna
  • 430.928 perne
  • 152.000 treninguri
  • 152.000 tricouri

Nu cititi mai departe inca, mai aruncati o privire pe cifrele de mai sus doar ca sa va asigurati ca ati inteles exact ordinul de marime despre care vorbim in acest articol.

Printr-o licitatie deschisa, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale a primit mai multe oferte din partea mai multor firme, dar intr-un final au respectat conditiile impuse si au ajuns in etapa de ofertare doar un grup de 4 firme si asocieri. Best Achizitii, asocierea Doctor Swiss (lider 27%) – Sinopharm International HongKong Limited (asociat 73%) si asocierea Sinofarm Romania SRL  (lider 75%) – Sinofarm DOO Beograd (asociat 25%) si Invictus Force & Safe. In urma cu doar cateva zile, pe data de 25 octombrie, a avut loc procedura de deschidere a ofertelor, ocazie cu care am decis sa ne uitam atent la cine sunt oamenii din spatele acestor firme.

Licitatia e inca in stadiul incipient, autoritatea statului printr-o comisie de evaluare urmand sa faca o analiza a ofertelor pentru a se asigura ca produsele respecta in tocmai cerintele din documentatia de atribuire. Evaluarea finala urmand sa se faca in ianuarie 2023, moment in care vom afla si castigatorii.

Pe lista firmelor inscrise la licitatia de 84 de milioane de euro pentru corturi, tricouri, treninguri si paturi, etc. apar si unele nume foarte dubioase. Vom detalia mai jos firmele cu problemele si veti intelege de ce statul este prins intr-o menghina pentru ca orice ar alege banii ajung tot pe mainile unor mafioti. Daca va intrebati cum de unele firme „specializate” pana mai ieri in vanzarea de teste medicale, aparatura si echipament medical sunt acum pe lista scurta a celor care vand corturi, paturi, tricouri si saltele, ei bine… tocmai aici e smecheria. Veti vedea ca nu conteaza cu ce se ocupa firma sau ce obiect de activitate are, tot ce conteaza este ce licitatii organizeaza statul si ce nevoi are pentru ca le pot aduce ei fara probleme din China de la partenerii si asociatii lor. Important e sa castige cine trebuie licitatiile caci „produsele” oricum tot din China vin.

PROCES_VERBAL_DESCHIDERE_OFERTE_PACHET_CAMPARE_2022-signed

Sinofarm Romania SRL firma care a facut milioane de euro din teste de saliva pentru elevi

Firma Sinofarm Romania SRL a participat la aceasta licitatie a Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat impreuna cu firma omonima din Serbia, Sinofarm DOO Beograd. Sinofarm Romania este insa o firma “tanara” infiintata pe 31 martie 2021 al carui administrator este Bona Bogdan Augustin. Mai multe surse din piata sustin insa ca de facto altcineva ar controla aceasta firma. De asemenea in actionariatul firmei Sinofarm Romania se mai afla si Ion Grigoras si Tinca Munteanu, doua persoane ale caror nume e aparut de-a lungul timpului si in alte firme si afaceri cu statul.

In actionariatul firmei s-a aflat pentru o buna perioada de timp si cetateanul sarb Klasovic Predrag cu doar 1%, de aici cumva a rezultat asocierea cu firma sarbeasca Sinofarm DOO Beograd.

Doar anul acesta la inceput Sinofarm Romania a castigat 31,6 milioane de lei (peste 6 milioane de euro) doar dintr-un singur contract, din vanzarea de teste de saliva pentru elevi catre stat. Daca punem la socoteala si asocierile unde firma Sinofarm a participat impreuna cu altele, suma se dubleaza, ajungand la aproape 11-12 milioane de euro doar din teste de saliva vandute. Astfel la putin mai mult de 1 an de la infiintare firma a reusit sa faca peste 10 milioane de euro din licitatii cu statul.

Sinofarm DOO Beograd, firma cu care s-a asociat Sinofarm Romania SRL, ar avea in spate un grup de chinezi care opereaza in Serbia!

In cadrul acestei asocieri lucrurile par sa stea in felul urmator, firma Sinofarm Romania se ocupa de participarea la licitatii si reuseste sa ia contracte sau achizitii alte statului iar partenerii chinezi din Serbia sunt cei care produc, depoziteaza si ulterior vand statului roman produsele la un pret mai mare. Pentru ca in general aceste firme cum ati vazut si in cazul Sinofarm Romania SRL sunt facute pe genunchi cu doar putin timp in urma, fara angajati, fara depozite si fara un obiect clar de activitate ele doar vanand licitatii cauta sa se asocieze cu cei care le vor furniza marfa, astfel incat sa nu aiba niciun risc si implicit niciun cost de achizitie sau productie.

Mai pe romaneste: niste “baieti destepti” si-a facut o firma care activeaza in Romania si doar vinde statului teste de saliva, paturi, corturi, fete de perna, tricouri, aproape orice e nevoie. Pentru ca firma Sinofarm nu produce nimic din toate acestea, nu detine si nici nu are de ce sa cumpere ceea ce statul are nevoie in avans, s-a asociat cu o grupare de chinezi care fac fix asta. Astfel in momentul in care licitatia este castigata, Sinofarm Romania si firma omonima din Serbia plaseaza comanda ferma pentru produsele pe care urmeaza sa le vanda statului, incaseaza banii, plateste “asociatii” din Serbia, iar ei aduc marfa din China.

Sinofarm DOO Beograd este o companie de producție și comerț înființată în 1993 la Belgrad, și care are ca obiect de activitatea producția și comerțul de dispozitive și materiale medicale. Acționar unic este Nikola Sinobad care și conduce firma. In 2020, Sinofarm DOO Beograd a avut un profit net de 12 milioane de dolari.

ATENTIE! China a fost exclusa de pe lista tarilor care pot participa la licitatii in tarile UE si e ilegal ca firme chinezesti sa participe la licitatii in Romania!

Printr-o ordonanta de urgenta data de guvernul Citu, dintr-o directiva europeana, inca de anul trecut este interzisa participarea firmelor din China in orice licitatie publica in Romania. Agentia Nationala pentru Achizitii Publice a dat un ordin in aprilie 2021 prin care s-a modificat lista tarilor care se incadreaza in cele ce pot fi acceptate pentru licitatiile si achizitiile publice. Astfel companiile din China, cu exceptia celor din Hong Kong si Taipei vor fi excluse de la licitatiile din Romania.

Asadar pentru a evita acest ordin, compania de stat chinezeasca, Sinopharm, cea care a fost si producatoarea vaccinului cu acelasi nume anti-covid in China, si-a deschis o sucursala in Hong Kong, tocmai pentru a putea opera pe piata din Uniunea Europeana fara sa fie probleme. Caci atunci cand vorbim de achizitii de milioane de euro sau chiar zeci de milioane de euro si chinezii si romanii sunt in stare sa faca tot ce e necesar pentru a pune mana pe bani. Iar compania cu puternice legaturi chinezesti Sinofarm DOO Beograd din Serbia si cu nume foarte aproapiat de cea chinezeasca “originala” (Sinopharm International) opereaza dintr-o tara prietena si vecina cu Romania care este in curs de aderare la Uniunea Europeana. In felul acesta chinezii sunt in spatele unor firme care opereaza liber la noi in tara si fenteaza legile si continua sa faca afaceri de zeci de milioane de euro.

Daca vi se pare ca sunt foarte asemanatoare numele celor doua firme Sinofarm (cea din Serbia si cea din Romania) si respectiv Sinopharm (cea din Hong Kong) va puteti pune intrebarea ca noi, cum e posibil una ca asta. Iar din corectitudine jurnalistica noi vom alege sa spunem ca e doar o coincidenta.

Doctor Swiss si Sinopharm International Hong Kong Limited! Alta asociere “made in China” cu baietii destepti din Romania

Daca in cazul firmei Sinofarm DOO Beograd din Serbia asocierea cu chinezii este una aflata de noi pe surse, in cazul celuilalt consortiu de firme care participa la licitatia Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat chinezii nici macar nu s-au mai chinuit sa se ascunda. Sinopharm International Hong Kong Limited este o companie chinezeasca folosita pentru diverse afaceri in Uniunea Europeana care are in spate cel mai probabil chiar statul chinez.

Tertipul prin care o companie chinezeasca poate participa la aceasta licitatie in Romania este pentru ca are sediul in Hong Kong, care este o provincie, fosta colonie britanica si care nu apartie de facto Chinei.

Chinezii sub acoperire nu au un istoric foarte bogat in ceea ce priveste licitatiile mari castigate in ultima perioada. In martie 2022 au vandut paturi de spital in Torino (Italia) in valoare de  50.000.000 de dolari. Intr-o alta licitatie castigata au oferit saci de dormit, 1.300.000 de bucati cu 40 de dolari bucata, insumand un total de 52 de milioane de dolari catre o companie cu acelasi nume (Sinopharm International Guangzhou LTD) din China.

Doctor Swiss, nume de elevetieni, patroni romani, parteneri chinezi!

Doctor Swiss, firma familiei Manole Bogdan si Manole Diana a fost infiintata in 2017 si doar din teste de saliva pentru elevi a castigat si ea anul trecut 10,8 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro. Ca obiect de activitate firma are comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet dar de-a lungul celor 5 ani de cand exista a castigat 21 de contracte de achizitie directa. Marea majoritate a produselor pe care le vinde sunt importate din China, Hong Kong sau Turcia. Ca dovada ca Doctor Swiss opereaza doar prin intermediul chinezilor este si faptul ca livreaza produse de calitate indoielnica “made in China”. Pentru a castiga licitatia de teste de saliva au oferit cel mai mic pret, 4,53 lei pe bucata, aceste teste fiind niste “chinezarii” pe care le-au importat si vandut statului roman, la preturi mult mai mici decat alte firme din Romania. Cu o cifra de afaceri de aproximativ 4.5 milioane de euro pe tot anul 2021, firma sotilor Manole vrea sa puna acum mana pe contractul mamut de 411.641.736 de lei sau aproximativ 84 de milioane de euro.